eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma
Hihetetlen videók érkeznek a moszkvai viharról, amelyben 14-en meghaltak

Hihetetlen videók érkeznek a moszkvai viharról, amelyben 14-en meghaltak

A halálos áldozatokon kívül hetvenen súlyosan megsérültek a Moszkván és az elővárosain hétfőn átvonuló vihar következtében - közölte Szergej Szobjanyin, a város polgármestere.

Az orosz fővárosban 11-en, a Moszkvai megyében hárman vesztették életüket. Halálukat az óránként 80 kilométeres sebességű, és hurrikán erejű széllökések által kidöntött néhány fa és egy buszmegálló összeomlása okozta az orosz főváros több kerületében. Orvosi ellátásért mintegy 170-en folyamodtak - közölte kedden Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság szóvivője. Tizenöt kórházban 108 sérültet, köztük 22 gyereket ápolnak.

Szobjanyin példátlannak nevezte a tragédiát. Az áldozatok nagy számát azzal indokolta, hogy a szélvihar napközben söpört végig a városon. A meteorológiai intézet egyébként előzetesen figyelmeztetést adott ki, amely éjfélig érvényes.

Kedden folytatódott a romok eltakarítása.

Közben több sajtóorgánum is arra a megállapításra jutott saját felmérése alapján, hogy a moszkvaiak többsége nem kapott SMS-ben figyelmeztetést a rendkívüli helyzetek minisztériumától, ahogy azt a tárca részéről korábban állították. A minisztérium szerint az üzenet szétküldésére felkért mobilszolgáltatók hivatalosan visszajelezték az igény teljesítését.

A kidőlt fák, oszlopok és reklámszerkezetek sok helyen parkoló autókat rongáltak meg. A vihar következtében 18 ezren ideiglenesen áram nélkül maradtak. Az ítéletidő zavarokat okozott a közúti és a vasúti és légi közlekedésben.

A régióban legkevesebb 3 és fél ezer fa pusztult el. Mintegy harminc lakó- és középület, így a Szenátusi Palota (Putyin elnök Kremlbeli munkarezidenciája) és a belügyminisztérium tetőszerkezete is megrongálódott. Az Iszvesztija című lap szerint összedőlt egy toronydaru is.

  • A meteorológusok szerint a viharban a szokásos havi csapadékmennyiség egyharmada hullott le.
  • Moszkvában 1998. június 21-re virradóra egy hasonló, hatalmas károkat okozó viharban 9 ember halt meg és 165-en szenvedtek sérüléseket.

Szobjanyin polgármester közölte, hogy a halálos áldozatok után családonként 1 millió rubel (mintegy 5 millió forint) fájdalomdíjat fizet ki az önkormányzat. Az erről szóló határozatot kedden fogják hivatalosan is jóváhagyni.

A RIA Novosztyi hírügynökség azt jelentette hétfő este, hogy kidőlt fenyők torlaszolták el Dmitrij Medvegyev miniszterelnök Gorki-9 rezidenciájának parkolóját. Az épületegyüttesben egy időre bennrekedtek a kormányfővel tárgyaló spanyol üzletemberek és újságírók.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×