eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Balog Zoltán: nem kerülhet le a napirendről az európai romák ügye

Nem kerülhet le a napirendről az európai romák ügye - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Berlinben azon az ünnepségen, amelyet a német roma polgárjogi mozgalom elindítója, Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke 70. születésnapja alkalmából rendeztek.

Az ünnepség után a miniszter a magyar közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: születésnapi köszöntőjében rámutatott, hogy "az a válság, amelybe Európa került, részben a migráció által, elfelejteti velünk azokat a fontos feladatokat, amelyeket Európának kell megoldani", de nem szabad engedni, hogy lekerüljön a napirendről, "az európai szegények, az európai hátrányos helyzetűek és az európai romák ügye".

Balog Zoltán - aki Angela Merkel német kancellár után köszöntötte az ünnepeltet - megtisztelőnek nevezte, hogy Romani Rose külföldi barátai közül egyedül őt hívta meg az ünnepségre.

Felidézte, hogy Romani Rose nagyra értékeli a magyar roma közösség kulturális teljesítményét, a német szintik és romák vezető szervezetének elnöke szerint ma Európában "a magyarországi roma közösségnek van a legnagyobb kulturális kifejezőereje".

Romani Rose születésnapi ünnepségén - amely egyben a polgárjogi mozgalom elindítása 45. évfordulójának ünnepe is volt - fellépett Snétberger Ferenc Kossuth-díjas magyar gitárművész, zeneszerző, és a Roma és Szinti Filharmonikus Zenekar, amelynek ugyancsak vannak magyar tagjai. "Megmutattuk, hogy itt is jelen vagyunk" - mondta Balog Zoltán.

A miniszter elmondta: Rita Süssmuth, a német szövetségi parlament (Bundestag) korábbi elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy csak akkor lehet megértés és igazi párbeszéd, ha a németek hajlandóak jobban odafigyelni a visegrádi négyekre (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és a többi közép- és kelet-európai országra, és hajlandóak megérteni sorsukat, történelmüket.

"Úgy látom, egyre többen érzik Németországban, hogy rossz vonalon indultak el, és ez nem vezet jó eredményre" - mondta Balog Zoltán.

Ha a térség kultúráját és történelmi tapasztalatait nem értik meg "a németek, a nyugat-európaiak és Brüsszel, akkor nem fogunk tudni közösen előrejutni", pedig közös érdek, hogy egy erős tagországokból álló erős Európa alakuljon ki - tette hozzá.

Angela Merkel kancellár köszöntőjében egyebek között arról beszélt, hogy a szintik és romák története, művészete és kultúrája az európai történelem, művészet és kultúra elszakíthatatlan része, és a szintik és romák az európai társadalmak, köztük a német társadalom állandó, szilárd részét alkotják, így Romani Rose a német szinti és roma közösség jogaiért harcolva mindig Németországért is küzdött.

Aláhúzta, hogy kormánya üdvözli az Európa Tanács, a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata és az Európai Roma Intézetért Szövetség (Alliance for European Roma Institute) közös kezdeményezését, hogy európai szinti és roma művészeti és kulturális intézetet hozzanak létre Berlinben.

A kancellár rémisztőnek nevezte, hogy Németországban ismét terjed a cigányellenesség, az antiszemitizmus és a jobboldali szélsőségesség. Hangoztatta, hogy ez nemcsak azokat érinti, akiket a gyűlölet sújt, hanem mindenkit. Idézve Romani Rosénak a nemzetiszocializmus idején meggyilkolt európai szintik és romák berlini emlékművének 2012-ben tartott avatóünnepségén elmondott beszédét, Merkel kiemelte: Németországban és Európában a szintiket és romákat "új és egyre erőszakosabb rasszizmus" sújtja, amely a felszínen ugyan a kisebbséget fenyegeti, "valójában viszont a demokrácia és a demokratikus értékek ellen irányul".

Romani Rose a 1970-es évek óta küzd a romák és szintik kirekesztése, megbélyegzése ellen, és a holokauszt alatt elszenvedett sérelmeik elismertetéséért. 1980-ban például társaival az egykori dachaui koncentrációs tábornál éhségsztrájkkal követelte, hogy ismerjék el népirtásként a szintik és romák üldöztetését a náci rezsim idején. Munkásságának nagy eredményei közé tartozik, hogy a németországi szintik és romák, mint nemzeti kisebbség az Európa Tanács Kisebbségvédelmi Keretegyezményének védelme alá kerültek. Fontos szerepe volt a 2011-es magyar soros uniós elnökség idején elfogadott európai roma integrációs keretstratégia ügyének előmozdításában is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×