eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Juncker politikai katasztrófára figyelmeztet

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke óva intette Ausztriát attól, hogy az illegális bevándorlás csökkentése érdekében szigorított határellenőrzéseket vezessen be az osztrák-olasz határon található Brenner-hágónál.

Német lapokban szombaton közzétett nyilatkozatában Juncker úgy fogalmazott, hogy ez a lépés "politikai katasztrófával" érne fel.

Mint mondta, a Brenner-hágónál található közlekedési csomópont "minden tekintetben fontos összeköttetés Dél- és Észak-Európa között". "Ezért bármi, ami blokkolná a Brennert, súlyos következményekkel járna nemcsak gazdasági, hanem politikai téren is" - hangsúlyozta.

Bécs a nagyobb menekültáradattól tartva legkésőbb június elsejétől szigorú határellenőrzésre készül a hágónál. Április közepén megkezdődtek az ehhez szükséges építési munkálatok.

Az osztrák belügyminiszter a múlt hónap végén Rómában kijelentette, hogy egyelőre szigorított határellenőrzés bevezetését tervezik, de ha Olaszország irányából tömeges migránsáradat indul el, nem kizárt a határátkelő lezárása sem.

Juncker most azt hangoztatta, hogy az európai uniós tagországokba érkező menekültek száma csökkenést mutat. Leszögezte, hogy a Törökországgal a bevándorlás megfékezéséről kötött megállapodás hatásai már érződnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×