eur:
395.14
usd:
371.18
bux:
65348.24
2024. április 19. péntek Emma

Ferenc pápa virraszt a szenvedőkért

A szenvedők vigasztalásáért vezet imavirrasztást Ferenc pápa csütörtökön a Szent-Péter bazilikában, miközben az Európai Unió vezető politikusai Rómában tanácskoznak a kontinens jövőjéről.

Az este hat órakor kezdődő virrasztást Krisztus mennybemenetelének ünnepén (áldozócsütörtök) tartják. Azokért imádkoznak, akik a világ legkülönbözőbb részein szenvednek, nem csak háborúk és éhezés, hanem betegségek, szeretteik elveszítése miatt is. A szertartás a "virrasztás a könnyek felszárítására" címet kapta.

A Ferenc pápa vezette szertartáson többen beszámolnak majd saját szenvedéseikről. Köztük az egy olyan olasz család tagjai, akiknek fia öngyilkos lett, egy pakisztáni újságíró, aki politikai menekültként hagyta el hazáját, és családjával Olaszországban telepedett le, és egy olasz férfi, aki jólétben született, de elherdálta pénzét és szenvedélybeteg lett.

A virrasztáson a pápa a remény és a vigasz jeleként tíz személynek átadja az Agnus Deit (Isten báránya): ez a húsvéti gyertya maradékából öntött viasztáblácska, amely egyik oldalán Isten bárányának domborműves képét ábrázolja, másik oldalán a Ferenc pápa által az irgalmasságnak szentelt szent év emblémáját. Az Agnus Deit a 9. századtól osztják a pápák, 1470-től a szentévek hagyományához tartozik.

A katolikus egyházfő virrasztása egybeesik az EU vezető politikusainak római látogatásával. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Angela Merkel német kancellár a Capitoliumi Múzeumban emlékeznek meg az 1957-es Római Szerződés jövőre esedékes hetvenedik évfordulójáról. A vendéglátó Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel az unióról tanácskoznak majd pont abban teremben, ahol elődeik aláírták az EU elődjét létrehozó római szerződést.

Pénteken Ferenc pápa fogadja az EU vezetőit, és átveszi az idén neki ítélt Károly-díjat. A Nagy Károly császárról elnevezett díjat az Európa egyesítésében kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. Tavaly az elismerést Martin Schulz kapta. A korábbi kitüntetettek között van Václav Havel néhai cseh elnök, Bill Clinton volt amerikai elnök, Horn Gyula külügyminiszter és későbbi kormányfő valamint Konrád György író is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×