Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A közöltnél kevesebb, de így is közel kétezer migránst tartóztattak fel a törökök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korábban közöltnél kevesebb, de így is közel kétezer, a görögországi Leszbosz szigetére igyekvő migránst tartóztatott fel pénteken a török parti őrség - közölte este a hadsereg egy összefoglaló jelentésben. A korábbi, más forrásokból származó adat még háromezer emberről szólt.

Musztafa Nazmi, a törökországi Dikili körzet kormányzója a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, kizárólag saját körzetében mintegy háromszáz migránst állítottak elő, amikor megpróbáltak az Égei-tengeren keresztül Görögországba jutni.

A török hatóságok a parti őrség hajóit és helikoptereket is bevetettek egy nagyszabású műveletben, amely során szárazföldi szállásokon és a tengeren is fogtak el migránsokat. Többségük szíriai vagy afganisztáni. Kikérdezik őket a hátterükről, hogy eldönthessék, mi legyen velük. Pontos létszámukat 1734-ben adták meg, és letartóztattak 16 embercsempészt is.

Eközben a török miniszterelnök és az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről. Ettől azt várják, hogy Ankara lezárja a Görögországba vezető tengeri utat, amelyet tavaly egymillió bevándorolni szándékozó ember használt Nyugat-Európa felé.

Mindazokat az illegális migránsokat, akik most vasárnapot követően mégis megérkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni. A kitoloncolás április 4-én kezdődik.