eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tizenöt évi kényszermunkára ítéltek Észak-Koreában egy amerikai diákot

Tizenöt évi kényszermunkára ítélték szerdán Észak-Koreában azt az amerikai diákot, aki január elején egy csoporttal turistaúton járt az országban, és "államellenes" bűncselekmény vádjával letartóztatták - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség.

A 21 éves Otto Warmbier - nem sokkal azelőtt, hogy a turistacsoport elutazott Phenjanból - ellopott egy észak-koreai politikai propagandaplakátot szállodájának abból a részéből, amelyet kizárólag a személyzetnek tartottak fenn. Ez Észak-Koreában államellenes bűntettnek számít.

A diák a phenjani Yanggakdo International Hotelben szállt meg. Már a repülőtéren volt, hogy Kínába utazzon, ott vonták félre a biztonsági ellenőrzésnél. A turistacsoport várt volna rá, de felszólították a csoport többi tagját, hogy szálljon fel a repülőgépre. A gépen egy észak-koreai tisztségviselő azt mondta, hogy Warmbiert "kórházba szállították". Az utazási iroda később tudta meg, hogy a diákot őrizetbe vették.

Warmbier február végén megjelent a helyi sajtó előtt Phenjanban, beismerte "államellenes" bűnét, és bocsánatért esedezett.

Korábban is előfordult, hogy az Észak-Koreában őrizetbe vett külföldiek nyilvánosan beismerték azokat a bűnöket, amelyekkel a hatóságok vádolták, de vallomásukat később, szabadon engedésüket követően visszavonták.

Phenjan azt állítja, hogy Warmbier a washingtoni kormányzat "hallgatólagos támogatásával és befolyása alatt" követte le a bűncselekményt.

Észak-Korea gyakorta tartóztat le turistaként az országba látogató nyugati állampolgárokat. Az Egyesült Államok és Kanada nem is ajánlja, hogy állampolgárai a kommunista országba utazzanak.

Észak-Koreában raboskodik egy kanadai lelkész is, akit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek felforgatás vádjával. A 60 éves, dél-koreai születésű Hyeon Soo Limet, aki a Fény Koreai Presbiteriánus Egyház torontói lelkésze, tavaly december közepén ítélték el, szintén államellenes bűncselekmények vádjával. A lelkész tavaly januárban utazott
Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Korábban már több mint százszor járt az országban.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×