eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

A mexikói drogkartellek ellen szólított fel Ferenc pápa

A drogkartellek elleni harcra szólított fel kedden Ferenc pápa a mexikói drogháború által súlyosan érintett Michoacán szövetségi állam fővárosában.

A katolikus egyházfő a 600 ezer lakosú Morelia stadionjában arra buzdította a társadalmat, hogy ne hajtson fejet az erőszak és a korrupció előtt, a helyi katolikus egyház képviselőitől pedig azt kérte, hogy ne "bújjanak meg" a sekrestyékben.

A pápa szerint nagy a "belenyugvás kísértése" azokon a helyeken, ahol "az erőszak, a korrupció, a kábítószer-kereskedelem, az emberi méltóság megvetése és a szenvedéssel és bizonytalansággal szembeni közöny az úr". Mint hozzátette, ez a belenyugvás fékezi az embereket, és hátráltatja a kockázatra és a változásra való hajlandóságot.

A 79 éves egyházfő mintegy 22 ezer fős hallgatósága túlnyomórészt katolikus papokból és lelkészekből állt.

A Mexikóvárostól nagyjából 300 kilométerrel nyugatra található Michoacán szövetségi állam a mexikói drogháború egyik fő színtere, ahol több hírhedt bűnbanda is tevékenykedik.

Mexikóban az utóbbi tíz évben nagyjából 100 ezren vesztették életüket a kábítószerrel kapcsolatba hozható erőszakcselekményekben.

A katolikus egyházfő Michoacán szövetségi államban a nap folyamán még fiatalokkal is találkozik, és helyi idő szerint este tér majd vissza Mexikóvárosba, ahonnan szerdán a világ egyik legveszélyesebb településének számító Ciudad Juárezbe utazik, és ezzel befejezi hatnapos mexikói látogatását.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×