eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

"Ennek az egésznek csúnya vége lesz" - a migráció ellen tüntettek Lipcsében

Európa sebezhetővé vált a menekültválság során - mondta Angela Merkel német kancellár egy üzleti fórumon Mainzben. Közben Lipcsében több ezres tüntetést tartottak a migráció ellen és a szolidaritás mellett állást foglalók.

1500-2000 szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes tüntető vonult utcára Lipcsében. A Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom szimpatizánsai a menekültek tömeges beáramlása és a szilveszter éjszaka Kölnben és más német városokban nők ellen elkövetett támadások miatt tiltakoztak.

"Menekültek, titeket nem látunk szívesen", "Merkel, a muszlimjaiddal együtt lépje le" - a tüntetők ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel vonultak Lipcse utcáin.

"Ami feldühített minket, az az, ami az elmúlt hetekben, hónapokban a külföldiek miatt történt, ahogy a hatóságok kezelik a helyzetet. Én is, és sokan mások úgy gondolják, hogy ennek az egésznek csúnya vége lesz" - mondta az Euronews összeállításában a tiltakozás egyik résztvevője. A bevándorlásellenes demonstrációval egy időben és annak közelében 2000-3000 résztvevővel ellentüntetést tartottak Lipcsében - a két csoportot sok rendőr és készenlétbe helyezett vízágyúk választották el egymástól.

"Nagyon fontos, hogy ne általánosítsunk, de az is fontos, hogy mindannyian részt vegyünk ezeknek az embereknek az integrálásában. Nem szabad a problémákat félvállról venni, de általánosítani sem" - magyarázta a szolidaritás mellett demonstráló lipcsei nő. Tegnap Angela Merkel német kancellár egy üzleti fórumon arról beszélt, 2016-ban észrevehetően csökkenteni akarják a menekültek számát, egyebek mellett azért, mert feladatot jelent integrálni őket a társadalomba.

"Mindannyian szembesülünk azzal a kihívással, amit az Európába érkező menekültek jelentenek, és azzal, hogy sebezhetőek vagyunk. Így látjuk, mert egyelőre még nem teremtettük meg azt a rendet, azt az ellenőrzést, amelyet szeretnénk. Először is fokoznunk kell az elvándorlás okai elleni tevékenységünket, így pedig csökkenteni tudjuk a menekültek számát - ez fog történni idén" - mondta a német kancellár Mainz városában.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×