eur:
393.14
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ferenc pápa: a keresztény-muzulmán párbeszéd kell a békéhez

A keresztény-muzulmán párbeszéd elengedhetetlen a békéhez, az iszlám szélsőségesek barbár támadásainak megelőzéséhez, amelyek közül több sújtotta Kenyát is - jelentette ki Ferenc pápa csütörtök reggel a nairobi apostoli nunciatúrán rendezett vallásközi és ökumenikus találkozón.

"A vallást soha nem szabad az erőszak igazolására felhasználni. Fiatalokat nagyon gyakran a vallás nevében tesznek szélsőségessé, hogy viszályt és félelmet keltsenek az emberek között, illetve az emberekben, szétszakítsák társadalmaink szövetét. A vallások közötti párbeszéd nem luxus és nem egy választható lehetőség, hanem egyszerűen elengedhetetlen. A vallási vezetőknek a béke apostolainak kell lenniük ebben a gyűlölettel teli világban" - szögezte le.

A volt brit gyarmat Kenya lakosságának többsége keresztény, a muszlimok aránya körülbelül 10 százalék.

Amikor a pápa a szélsőséges iszlamisták kenyai támadásairól beszélt, azokra a merényletekre utalt, amelyeket a szomáliai Al-Shabaab milícia fegyveresei követtek el az utóbbi bő két évben, és több mint kétszáz áldozatot követeltek.

Ferenc pápa szavaival egybecsengett, amit Abdulghafur El-Busaidy, a Kenyai Muzulmánok Legfelsőbb Tanácsának vezetője mondott a vallásközi tanácskozáson: a keresztényeknek és a muzulmánoknak együtt kell működniük és alkalmazkodniuk kell egymáshoz az ország vezetése érdekében. "Nem maradhatunk a háttérben, nekünk kell a vezetőknek lennünk, mert minket Isten szava irányít" - jelentette ki.

A katolikus egyház vezetője szerdán érkezett Kenyába. Csütörtökön misét mond a nairobi egyetemen, majd a főváros egyik szegénynegyedébe látogat. Hatnapos apostoli utazásának első állomása után Ugandába és a Közép-afrikai Köztársaságba látogat, hogy oda is elvigye a vallások közötti béke üzenetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×