eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A NATO rendkívüli tanácskozást tart a lelőtt vadászgép miatt

A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében - jelentették be Brüsszelben. A tanácskozás 17 órakor kezdődik.

Korábban az észak-atlanti szövetség egy meg nem nevezett tisztségviselője azt közölte, hogy a NATO figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és állandó kapcsolatban áll a török hatóságokkal.

Török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő - mielőtt lelőtték - öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az "ellenséges" gép legénységét, s távozásra szólította fel. Oroszország szerint a gép nem sértette meg a török légteret, végig szíriai terület felett volt.

Egy török kormányzati forrás nem sokkal később a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a gép lelövése nem egy meghatározott ország ellen irányult. A lépéssel jelezni kívánták, hogy Törökország megvédi területi szuverenitását - tette hozzá.

Török harci repülőgépek lelőttek kedden reggel a török-szíriai határnál egy orosz vadászbombázó repülőgépet - jelentette több forrás. Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal később megerősítette, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, "feltehetően a földről".

Meg nem nevezett török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az "ellenséges" gép legénységét, távozásra is felszólította.

Egy nevének elhallgatását kérő török illetékes röviddel később a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a gép lelövése nem egy meghatározott ország ellen irányult. A lépéssel jelezni kívánták, hogy Törökország megvédi területi szuverenitását - tette hozzá.

Az orosz védelmi tárca tagadta, hogy a lelőtt gép megsértette volna a török légteret. A gép Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek - közölte a minisztérium.

A Kreml hitelt érdemlően tudja, hogy a lelőtt Szu-24-es szíriai terület felett repült - hangsúlyozta Szocsiban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő is, aki szerint várható, hogy Vlagyimir Putyin államfő hamarosan nyilatkozatot tesz az ügyben.

"Helytelen volna most bármilyen értékelést adni, feltételezéseket vagy következtetéseket levonni addig, amíg nem rendelkezünk az összes információval" - mondta Peszkov a Moszkva és Ankara közötti kapcsolatok jövőjével kapcsolatos kérdésre reagálva.

A szóvivő az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint cáfolta azokat a török sajtóértesüléseket, hogy Putyin kérné az orosz biztonsági tanács rendkívüli ülésének összehívását.

A vadászgép az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Szíria északnyugati csücskében, Idlíbtől nyugatra zuhant le, ahol több napja heves harcok dúlnak az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők és a lázadó csoportok között.Török katonai forrásokat idéző médiajelentések szerint a gép két pilótája katapultált. Felkelők videót juttattak el a Reutershez, amelyen az egyik pilóta látható mozdulatlanul a földön fekve. Dzsahíd Ahmad, a Parti Brigád nevű csoport szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a katapultálás után a két pilóta megpróbált földet érni ejtőernyővel a kormányerők kezén lévő területen, de a csoport fegyveresei által leadott lövések eltalálták őket. Ahmad szerint a lázadók az egyik pilótát lelőtték, már holtan ért földet. A másik pilóta sorsa egyelőre ismeretlen.

Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet vezetője úgy értesült, hogy a gép a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földnek.

A CNN Türk török hírtévé úgy tudja helyi forrásokból, hogy az egyik pilóta a szíriai türkmén kisebbség harcosainak fogságában van, és keresik a másik pilótát.

A török hadsereg vezérkara délután nyilvánosságra hozta a Szu-24-es repülési adatait, amelyeket a török radarrendszerek rögzítettek. Ezek szerint a gép Kizildag szíriai hegyvidéki területén - a török határtól 11,5 kilométerre - csapódott földbe. A repülő Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe.

A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedd délután az incidens miatt - jelentették be Brüsszelben. A NATO figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és állandó kapcsolatban áll a török hatóságokkal - közölte előzőleg az észak-atlanti szervezet egy meg nem nevezett tisztségviselője.

Az incidens ellenére előreláthatólag nem marad el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdára tervezett ankarai látogatása. "Nincs változás a programban" - közölte a török külügyminisztérium.

A Hürriyet című török ellenzéki napilap viszont internetes oldalán azt írta, hogy Lavrov lemondja a látogatást.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök október 17-én arra figyelmeztetett, hogy Ankara le fogja lőni a légterét megsértő harci repülőgépeket. Egy nappal korábban a NATO-tagország lelőtt egy ismeretlen eredetű drónt a szíriai határ mentén. "Lelőttünk egy drónt. Ha egy repülő lett volna, ugyanezt tettük volna. Ismert az erre vonatkozó katonai szabályzatunk. Aki megsérti határainkat, azoknak megadjuk a szükséges választ" - mondta Davutoglu.

Figyelmeztetése előtt néhány nappal Oroszország kétszer is megsértette a török légteret Szíriában bombázó harci repülőivel, ami éles bírálatokat váltott ki mind Ankara, mind pedig a NATO részéről. A hasonló incidensek elkerülése végett a két ország hadserege között közvetlen telefonvonalat hoztak létre.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más fegyveres ellenzéki csoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

A Szu-24 - NATO kódnevén Fencer - szovjet-orosz kétszemélyes, változtatható nyilazású szárnyú, légi utántöltésű, nagyteljesítményű fedélzeti számítógéppel felszerelt vadászbombázó. Földközeli szárazföldi és tengeri célpontok elleni nappali és éjszakai rakéta- és bombatámadások végrehajtására tervezték. Ebbe a géptípusba építették be először a Puma navigációs rendszert. A gép fegyverzetéhez bombák, irányítható és nem irányítható rakéták, illetve különböző kaliberű ágyúk tartoznak - írta internetes oldalán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×