eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szakértő: nem érte külső behatás az Egyiptomban lezuhant repülőgépet

Nem érte külső behatás a két nappal ezelőtt Egyiptomban lezuhant orosz utasszállítót, a pilóta nem adott le vészjelzést, mielőtt a repülőgép eltűnt a radarról - jelentette ki hétfőn Kairóban a gép fekete dobozainak előzetes vizsgálatát végző bizottság egyik tagja.

A neve elhallgatását kérve nyilatkozó illetékes nem közölt további részleteket.

Röviddel a szakértő nyilatkozata előtt a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság vezetője hétfőn moszkvai sajtótájékoztatóján kizárta annak a lehetőségét, hogy a Sínai-félszigeten lezuhant Airbus A-321-es repülőgépük katasztrófájához emberi vagy műszaki okok vezettek volna, szerinte csakis "külső behatás" miatt eshetett darabokra a gép már a levegőben.

Alekszandr Szmirnov, a Kogalymavia vezérigazgató-helyettese újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "a repülőgépet ért külső műszaki behatás lehet az egyetlen magyarázat" a katasztrófára. "A repülőgép kitűnő állapotban volt" - hangsúlyozta Szmirnov, aki ugyancsak azt mondta, hogy a gép pilótája nem adott le vészjelzést.

Viktor Jung, a légitársaság igazgatóhelyettese azt sem zárta ki, hogy a gép a katasztrófa előtti percekben szabadesésben volt, és a szabadesés okozta túlterhelés szakította szét. Hozzátette, hogy ilyen terhelést az emberi szervezet sem bírna ki.

Andrej Averjanov, a légitársaság műszaki igazgatóhelyettese kijelentette, annak semmi köze nem lehet a történtekhez, hogy 2001-ben a repülőgép farokrésze leszállás közben a földnek csapódott, az akkor keletkezett sérüléseket ugyanis teljesen kijavították. Elmondta azt is, hogy október 26-án rutinellenőrzést végeztek a gép hajtóművein, amelynek során semmilyen problémát nem észleltek.

A Kogalymaviát tulajdonló holdingtársaság egyik képviselője azt mondta, hogy a cégnek nem voltak pénzügyi problémái, amelyek befolyásolhatták volna a repülésbiztonságot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn "hatalmas tragédiának" nevezte az egyiptomi légi katasztrófát. "Szeretném még egyszer kifejezni részvétemet az áldozatok családjának és rokonainak" - mondta az államfő az Interfax orosz hírügynökség tájékoztatása szerint.

Egyiptomi tisztségviselők ellentmondásos sajtónyilatkozatokat adtak a tragédia napján, ami zavart keltett a szerencsétlenség körülményeit taglaló médiajelentésekben. Szombaton a légi baleseteket vizsgáló egyiptomi bizottság igazgatója, Ajman el-Mokaddem azt mondta, hogy az orosz pilóta műszaki hibát jelentett, és kényszerleszállást akart végrehajtani a Sínai-félsziget északi kikötővárosában, el-Arísban. Később azonban a polgári légi közlekedésért felelős miniszter sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a pilóta nem adott le vészjelzést az irányítótoronynak. A tárcavezető szavai szerint "semmilyen rendellenesség nem történt a repülő lezuhanása előtt. Egyszer csak eltűnt a radarról."

A Kogalymavia légitársaság repülőgépe az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőhelyről indult Szentpétervárra, s a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A gépen 217 utas - köztük 17 gyermek - és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok többsége orosz volt, de a gépen utazott négy ukrán és egy fehérorosz állampolgár is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×