Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ratifikálta a kijevi parlament Ukrajna EU-társulási megállapodását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kijevi parlament keddi plenáris ülésén ratifikálta Ukrajna EU-társulási megállapodását. A ratifikációról szóló törvényjavaslatot 355 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

A szavazáskor 381 képviselő volt jelen az ülésteremben. Az előterjesztést senki sem utasította el, a törvényhozás 26 tagja viszont nem szavazott.

A megállapodás ratifikációjáról egy időben szavazott az Európai Parlament és a kijevi törvényhozás, miközben a két parlament között videókapcsolatot létesítettek. Az esemény alatt az ülésteremben jelen volt Petro Porosenko államfő, Arszenyin Jacenyuk miniszterelnök és a kormány tagjai részt vettek rajta. A határozathozatal után mindnyájan helyükről felállva elénekelték az ország himnuszát.

Rögtön a szavazás után az ülésteremben aláírta a ratifikációról szóló törvényt Olekszandr Turcsinov házelnök és Porosenko államfő, így a jogszabály másnap, a két hivatalos közlönyben való közzétételkor már életbe is lép.

Porosenko a szavazás előtti beszédében a társulási megállapodás ratifikációját a teljes jogú EU-tagság felé vezető úton megtett első és határozott lépésnek nevezte. Rámutatott arra, hogy a dokumentum 2007 óta készült, és az ukrán lakosság határozottan kiállt az ország európai integrációja mellett.

Bejelentette, hogy hamarosan elkészül egy nemzeti reformterv, amely a 2020-ig megvalósítandó feladatokat tartalmazza majd.

"Sem a háború, sem a politikai helyzet nem lehet ürügy a reformok halogatására" - hangsúlyozta az elnök. Porosenko utasította az ukrán kormányt, hogy már szerdán fogadja el az uniós társulási megállapodás végrehajtási tervét.