eur:
392.52
usd:
365.82
bux:
66506.84
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb uniós szankciók lépnek ma életbe

Ma újabb uniós szankciók lépnek hatályba Oroszországgal szemben. Eközben a tűzszünet ellenére Kijev szerint ismét orosz csapatok lépték át az ukrán határt.

Ma lépnek életbe az Oroszországgal szembeni újabb uniós szankciók, az Európai Unió azonban szeptember végén feloldhatja ezeket, amennyiben ez idő alatt megbizonyosodik róla, hogy tartós az egy hete kezdett tűzszünet - jelentette be tegnap Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A szankciók megtiltják az orosz védelmi, illetve energiaszektor három-három nagyvállalatának európai adósság-finanszírozását, emellett újabb 24 magánszemély került fel az EU-tagállamok területére történő beutazási tilalommal, illetve ottani bankbetéteik befagyasztásával sújtott személyek listájára.

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő a szankciókra reagálva közölte, hogy Oroszország egyenértékű válaszintézkedéseket hoz. A rubel dollárhoz viszonyított árfolyama ismét történelmi mélypontjára süllyedt, és a moszkvai értéktőzsde iránymutató indexei is erős gyengüléssel zárták a tegnapi kereskedést.

Eközben bár az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet bejelentette, hogy drónokkal fogja megfigyelni az orosz-ukrán határt, Kijev szerint tizenkét harckocsiból, negyvennyolc páncélozott harcjárműből, valamint lőszert és katonákat szállító teherautókból álló katonai konvoj lépte át az Ukrán határt.

Annak ellenére, hogy Moszkva következetesen tagadja, hogy orosz katonák segítenék a kelet-ukrajnai szakadárokat, Ukrajna és a NATO szerint ezer orosz katona van a térségben és további húszezer állomásozik az orosz oldalon a határ közelében.

Petro Porosenko ukrán elnök hamarosan beterjeszti a Kelet-Ukrajnának különleges jogi státust, önkormányzatiságot és önálló választásokat engedélyező törvényt. Az euronews-nak úgy fogalmazott: "Jövő héten benyújtom a törvénytervezetet az ukrán parlamentnek. Ez lehet a béke egyik záloga, mivel egyesítheti Ukrajnával a háborúban álló térségeket".

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezalatt a harckészültség váratlan ellenőrzését rendelte el Oroszország másik felén, a Bajkálon túli térséget és az orosz Távol-Keletet magába foglaló Keleti Katonai Körzetben. Országa nyugati térségében legutóbb februárban és márciusban rendelt el az orosz államfő hasonlót.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×