eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Atomtemetőt építenek a csernobili zónában

Az ukrán kormány úgy határozott, hogy 45 hektár földterületet különít el egy atomtemető építésére a csernobili övezetben - közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Jurij Nedaskovszkij, az Energoatom ukrán állami vállalat elnöke.

Szavai szerint a kiégett nukleáris fűtőelemek központi tárolójának megépítése egy újabb lépés lesz Ukrajna energetikai függetlensége felé. Elmondta, hogy a tervezési munkálatoknak 2017 végéig kell befejeződniük. Az előzetes számítások alapján a 3,7 milliárd hrivnyába, azaz mintegy 75 milliárd forintba kerülő beruházás fő kivitelezőjének az amerikai Holtec vállalatot választották.

Az utóbbi években szakértők megállapították, hogy jelentősen csökkent a radioaktivitás szintje az 1986-ban balesetet szenvedett csernobili atomerőmű környékén. A korábbi kormányzat két évvel ezelőtt tett ígéretet arra, hogy programot készít a sugárszennyezett övezet rehabilitálására, és a terület gazdasági célokra történő kiaknázására. Tavaly az ukrán média arról számolt be, hogy a negyedszázada műveletlenül hagyott földeken ismét beindul a mezőgazdasági termelés. Közben épül az új, modern, ökológiailag biztonságos szarkofág, amelynek 2015-re kell elkészülnie, és felváltania a felrobbant reaktor fölé a baleset után sebtében épített átmeneti vasbeton burkolatot.

A világ eddigi legnagyobb atomerőművi katasztrófája 1986. április 26-án történt. A Kijevtől 130 kilométerre épült csernobili atomerőmű négyes blokkjában robbanás következett be, amely teljesen megsemmisítette a reaktorát.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×