Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eltűnt utasszállító - Szűkítették a kutatási területet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eltűnt malajziai utasszállító gép után kutató hatóságok bizonyosak abban, hogy a tenger mélyéről érkező jeleket a repülőgép fekete dobozai adják le - közölte pénteken a sanghaji látogatáson tartózkodó Tony Abbott ausztrál miniszterelnök, hozzátéve azonban, hogy a jelek egyre gyengébbek. A kutatási területet sikerült tovább szűkíteni az Indiai-óceán déli részén.

A fekete dobozok akkumulátorai hozzávetőleg egy hónap alatt merülnek le, és a repülőgép már több mint egy hónapja eltűnt. A gép feltételezett fekete dobozainak jeleit először múlt szombaton vette az az amerikai berendezés, amelyet az Ocean Shield ausztrál hajó húz maga után.

"Biztosak vagyunk abban, hogy néhány kilométeres pontossággal ismerjük a fekete doboz helyét" - mondta Abbott.

Az ausztrál légierő egy P-3 Orion típusú repülőgépe, amely úszó hanglokátorokat dob le a tengerre azon a területen, ahol a jeleket vették, e hanglokátorok révén csütörtökön ismét észlelt egy lehetséges jelet a fekete dobozoktól, de a kutatást koordináló ausztrál nyugalmazott tábornok, Angus Houston közölte, hogy az első elemzés alapján ezek a jelek nem fekete doboztól származnak.

Jeleket keres a Bluefin 21 nevű amerikai robot-tengeralattjáró is, de ez a berendezés hatszor lassabban tud átfésülni egy adott területet, mint az Ocean Shield vontatta jelvevő. Houston pénteki közleménye szerint az elmúlt egy napban nem jutottak jelentősen előre a jelek utáni kutatásban.

A tábornok beszámolt arról, hogy a repülőgép roncsai utáni keresést egy 46 ezer négyzetkilométer nagyságú területre szűkítették az előző napi 58 ezer négyzetkilométerről. Pénteken 15 repülőgép és 13 hajó vesz részt a munkában.