eur:
392.93
usd:
366.33
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ezért lőtt a Fort Hood-i ámokfutó

Mielőtt tüzet nyitott volna, szóváltásba keveredett egységének tagjaival az a katona, aki Fort Hoodban három bajtársát megölte és további 16-ot megsebesített, mielőtt főbe lőtte volna magát - jelentették be pénteken a texasi katonai bázison megtartott sajtótájékoztatón.

Az áldozatok között voltak olyan katonák, akikkel a 34 éves Ivan Lopez összeveszett, ám a szakaszvezető másokra is rálőtt a támaszponton. Mark Milley tábornok kijelentette, hogy nem a pszichiáteri kezelés alatt álló katona mentális állapota volt a lövöldözés közvetlen kiváltó oka, azt viszont, hogy mi váltotta ki a szóváltást, nem mondta el.

A CNN szerint a vita azért robbant ki, hogy a katonát nem engedték el eltávozásra. Lopez októberben vesztette el a nagyapját, novemberben pedig az anyját. Az őrvezetőt sajtóértesülések szerint nagyon megviselte, hogy öt napig tartott, amíg megkapta a 24 órás eltávozási engedélyt ahhoz, hogy ott lehessen az anyja temetésén Puerto Ricóban.

A szerdán elkövetett támadások konkrét indítékát a hivatalos nyomozás továbbra sem állapította meg. A vizsgálat jelenlegi szakaszában a hatóságok szerint semmi sem utal arra, hogy a katona előre kitervelte volna tettét, vagy hogy terrorszervezetekkel állt volna kapcsolatban.

Lopez nős és egy hároméves kislány apja volt, a bázis közelében lakott. A támadást egy nemrégiben vásárolt, saját tulajdonú pisztollyal követte el.

Fort Hoodban, az Egyesült Államok egyik legnagyobb támaszpontján öt év alatt másodszor fordul elő, hogy egy katona a bajtársaira támad. 2009. november 5-én Nidal Malik Hasan palesztin származású pszichiáter őrnagy 13, Irakból és Afganisztánból hazatért katonatársát lőtte le, és további több mint harmincat megsebesített. Az iszlamista szélsőséges merénylőt tavaly augusztusban halálra ítélték.

A 2009-es terrortámadás után Amerika-szerte szigorították a katonai létesítményekben a biztonsági előírásokat, a további támadásoknak mégsem sikerült elejét venni.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×