Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért lőtt a Fort Hood-i ámokfutó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mielőtt tüzet nyitott volna, szóváltásba keveredett egységének tagjaival az a katona, aki Fort Hoodban három bajtársát megölte és további 16-ot megsebesített, mielőtt főbe lőtte volna magát - jelentették be pénteken a texasi katonai bázison megtartott sajtótájékoztatón.

Az áldozatok között voltak olyan katonák, akikkel a 34 éves Ivan Lopez összeveszett, ám a szakaszvezető másokra is rálőtt a támaszponton. Mark Milley tábornok kijelentette, hogy nem a pszichiáteri kezelés alatt álló katona mentális állapota volt a lövöldözés közvetlen kiváltó oka, azt viszont, hogy mi váltotta ki a szóváltást, nem mondta el.

A CNN szerint a vita azért robbant ki, hogy a katonát nem engedték el eltávozásra. Lopez októberben vesztette el a nagyapját, novemberben pedig az anyját. Az őrvezetőt sajtóértesülések szerint nagyon megviselte, hogy öt napig tartott, amíg megkapta a 24 órás eltávozási engedélyt ahhoz, hogy ott lehessen az anyja temetésén Puerto Ricóban.

A szerdán elkövetett támadások konkrét indítékát a hivatalos nyomozás továbbra sem állapította meg. A vizsgálat jelenlegi szakaszában a hatóságok szerint semmi sem utal arra, hogy a katona előre kitervelte volna tettét, vagy hogy terrorszervezetekkel állt volna kapcsolatban.

Lopez nős és egy hároméves kislány apja volt, a bázis közelében lakott. A támadást egy nemrégiben vásárolt, saját tulajdonú pisztollyal követte el.

Fort Hoodban, az Egyesült Államok egyik legnagyobb támaszpontján öt év alatt másodszor fordul elő, hogy egy katona a bajtársaira támad. 2009. november 5-én Nidal Malik Hasan palesztin származású pszichiáter őrnagy 13, Irakból és Afganisztánból hazatért katonatársát lőtte le, és további több mint harmincat megsebesített. Az iszlamista szélsőséges merénylőt tavaly augusztusban halálra ítélték.

A 2009-es terrortámadás után Amerika-szerte szigorították a katonai létesítményekben a biztonsági előírásokat, a további támadásoknak mégsem sikerült elejét venni.