eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

A világ feszülten figyeli az orosz-ukrán konfliktust

Harckészültséget vezettek be az ukrán fegyveres erőknél, miközben Putyin orosz elnök azt mondta: joga van beavatkozni, Washington pedig elszigeteléssel fenyegette meg Oroszországot.

"Ez nem fenyegetés, ez hadüzenet az országomnak" - mondta Arszenyij Jacenjuk a nyugatbarát ukrán kormány feje válaszul arra, hogy Putyin orosz elnök arról beszélt: joga van katonai erővel is megvédeni az orosz állampolgárokat Ukrajnában. Az orosz erők ellenállás nélkül elfoglalták az orosz többségű Krím-féliszigetet. Vasárnap bekerítettek több, kisebb ukrán katonai objektumot és felszólították az állományt, hogy tegye le a fegyvert. Volt, aki ellenállt, de lövöldözés helyett az este csak farkasszemet néztek egymással.

Jelentések szerint az oroszok állampolgárságot ajánlottak ukrán katonának is, de azok egy része ezt visszautasította. Miközben Moszkva 150 ezer katona bevonásával hadgyakorlatot tartott az Ukrajnával határos területeken, az ukrán védelmi minisztérium mozgósította a tartalékosokat. Ez azt jelenti, hogy a férfiakat 40 éves korig behívhatják. Tudósítók szerint ugyanakkor nem lehet elég fegyver és felszerelés a számukra.

John Kerry amerikai külügyminiszter az mondta, hogy "Moszkva hihetetlen agressziót" követett el és azzal fenyegette meg Oroszországot, hogy elszigetelik a G8-as csoportban. Elemzők szerint a lehetséges amerikai szankciók nem sokat érnek, ha az Oroszországgal kiterjedtebb viszonyt fenntartó EU-tagállamok nem vezetnek be szigorú szankciókat.

Ukrajna ENSZ-küldötte azt monda, hogy Kijev nemzetközi katonai segítséget kér, ha Oroszország "kiterjeszti az inváziót". A lenta.ru című portál szerint Vlagyimir Putyin Angela Merkellel folytatott tárgyalásian megegyezett arról, hogy közös munkacsoportokat hoznak létre a krími helyzet kivizsgálására.

Merkel a maga részéről nemzetközi szerződések felrúgásával vádolta meg Putyint és felszólította Ukrajna területi egységének tiszteletben tartására. Az orosz elnök ugyanakkor "a kialakult helyzetben adekvátnak" nevezte az orosz lépéseket. Szombaton az orosz parlament felsőháza feljogosította az orosz fegyveres erőket,hogy ukrán területen is megvédjék az orosz állampolgárokat - az orosz többségű Krímben a helyi hatóságok kinyilvánították a leváltott Viktor Janukovics elnökhöz való hűségüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×