Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Német választások - Nagykoalíciós forgatókönyvön dolgozik a szociáldemokrata vezérkar

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban alig egy héttel a parlamenti választás előtt az ellenzéki szociáldemokraták hivatalosan még Angela Merkel kancellár leváltásáért küzdenek, de sajtóértesülések szerint a háttérben már megkezdték a felkészülést a nagykoalícióra a Merkel vezette konzervatívokkal.

A felmérésekben vezető konzervatív CDU/CSU pártszövetség a szavazatok nagyjából 40 százalékára számíthat a vasárnapi választáson, míg a második helyen álló szociáldemokrata párt (SPD) 25-27 százalék körüli eredményt érhet el. A CDU/CSU a liberális FDP-vel folytatná a kormányzást, az SPD a Zöldekkel alakítana kormányt. Mindkét nagy néppárt szövetségese gyengélkedik, az FDP az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb közelében mozog, míg a Zöldek támogatottsága 10 százalék alá süllyedt.

Trendforduló nem várható, és az egyetlen stabil formációnak a nagykoalíciós kormány tűnik - vélekedett Ralf Beste, a Der Spiegel munkatársa kedden a Phoenix közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Az SPD vezetői a szociáldemokraták és az ökopárt közös sikeréért kampányolnak, de keddi lapjelentések szerint már az optimisták sem hisznek abban, hogy ledolgozhatják a hátrányt. A 2005-2009-es nagykoalíció felújításáról azonban nyilvánosan senki sem beszél, mert az ötlet népszerűtlen a tagság körében, és elbizonytalaníthatja a szavazóbázist - emelte ki a Handelsblatt.

A Süddeutsche Zeitung szerint a párt vezető testületeiben senki sincs, aki elutasítja a nagykoalíciót. A közös kormányzás a konzervatívokkal ugyan megviselte az SPD-t, és 2009-ben minden korábbinál rosszabb, 23 százalékos eredményt ért el a parlamenti választáson, de egyértelmű, hogy csak a konzervatívok partnereként kerülhet ismét hatalomra.

A párt vasárnap 17.59-ig, az urnák lezárásáig a "vörös-zöld" koalícióért, az SPD és a Zöldek győzelemért küzd (Németországban nincsen kampánycsend). "Minden egyéb ostoba spekuláció" - mondta Sigmar Gabriel pártelnök hétfőn.

A Süddeutsche Zeitung szerint viszont már hetek óta dolgoznak a "B-terven". A párt választmánya szeptember 27-én, a választás után öt nappal ül össze, és megvitatja az elnökség helyzetértékelését. Valószínűleg úgy döntenek majd, hogy a koalíciós tárgyalások megkezdéséhez felhatalmazást kérnek a tagságtól. Ehhez rendkívüli kongresszust hívnak össze, vagy pártszavazást rendeznek.

Az SPD hat miniszteri posztot kér, három férfit és három nőt küld Angela Merkel harmadik kormányába, ha végül összeáll a konzervatívokkal. Sigmar Gabriel pártelnök várhatóan alkancellár lesz, és a külügyminiszteri vagy a pénzügyminiszteri tárca vezetését vállalja el, vagy pedig létrehoznak egy új tárcát, amelybe a közlekedés, az infrastruktúra-fejlesztés és energetika területét vonják össze, és ennek vezetésével bízzák meg.

Az együttműködés feltétele, hogy az SPD vállalható eredményt érjen el vasárnap. Az informális beszélgetéseken kialakult vélemény szerint legkevesebb 25 százalékos választói támogatottság szükséges ahhoz, hogy a szociáldemokraták ne vert seregként vállalják a másodhegedűs szerepét, hanem magabiztos partnerként lépjenek koalícióra legfőbb vetélytársukkal. Azt pedig, hogy mi történik, ha a 25 százalékot sem érik el, "a stratégák inkább nem is próbálják meg elképzelni" - írta a Süddeutsche Zeitung.