eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A balközép koalíció a szenátusban és a képviselőházban is győzött

Az olasz balközép koalíció a szenátusban kisebb, a képviselőházban nagyobb különbséggel szerezte meg az első helyet.

Vállalja a felelősséget, amelyet mint a legtöbb szavazatot elnyerő koalíció vezetőjére ruháztak rá a parlamenti választásokon az olaszok, de tudatában van annak, hogy a helyzet drámai és kockázatos - jelentette ki Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt (PD) főtitkára.

"Csalódtunk. Nem nyertük meg a választásokat annak ellenére, hogy elsők lettünk. A kormányalakításban viszont minket illet az első szó joga" - hangoztatta Bersani. Hangsúlyozta, hogy az urnákhoz járult olaszok döntését a "második világháború óta legsúlyosabb válság és recesszió befolyásolta".

"Észrevettük, hogy az emberek eltávolodtak a politikától. Megpróbáltunk reagálni, változtatni magunkon is, de a problémára nem találtunk receptet" - mondta Bersani, aki szerint a szoros választási eredmény és a parlamenti többség hiánya még "drámaibb helyzetet" teremtett.

Bersani leszögezte, nem hajlandó politikai alkudozásba bocsátkozni. Ehelyett öt pontból álló kormányprogramot javasolt és "aki felelőséget érez az ország iránt, velünk tart, máskülönben velünk együtt ő is hazamehet".

A programpontok a következők: intézményes reform; politika reform a politika kiadásai és a pártfinanszírozás csökkentésére; a köz- és magánerkölcs megerősítése; a válságtól leginkább sújtott rétegek védelme; új európai munkaügyi-politika.

Fölényben

A szenátus 315 helyéből a Pierluigi Bersani által vezetett balközép koalíció 124-et szerzett, ezen belül Demokrata Párt (PD) 109-et, ez a szavazatok 27,4 százalékát jelenti, (4 mandátum a külföldi körzetekből származik), a Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) 7-et (3,0 százalék), az ugyancsak e csoporthoz tartozó kisebb pártok pedig további 8-at.

A Silvio Berlusconi nevével fémjelzett jobbközép szövetség a szenátusban 117 helyet kapott, ezen belül Berlusconi Szabadság Népe (PdL) 98-at (22,3 százalék), a Roberto Maroni vezette Északi Liga 17-et (4,3 százalék), két kisebb párt e csoporton belül további kettőt.

Mario Monti listája 19 szenátusi helyet mondhat magáénak, ebből egyet a külföldi szavazóknak köszönhet. A Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalomnak (M5S) 54 helye van a parlament felső házában (23,54 százalék).

A 630 képviselői helyből (amelyből tizenkettőt a külföldön élő olasz szavazók döntenek el) a "Bersani csoport" 345-öt kapott, ezen belül a PD 25, 4 százalékos eredményének köszönhetően 297-et szerzett (ebben 5 külföldi mandátum is benne van). A Sel 37 mandátumhoz jutott (3,2 százalék), a Demokratikus Centrum 6 hellyel (0,5 százalék), a dél-tiroli párt (Südtiroler Volkspartei - Svp) pedig 5 mandátummal gyarapította a balközép koalíciót.

Berlusconi csapata 125 képviselői hely birtokosa lett. Ezen belül a PdL 21,6 százalékos eredményével 98-at szerzett (ebből egyet a külföldi szavazóknak köszönhet), az Északi Liga 18-at (4,1 százalék), az Olaszország Testvérei (Fratelli d'Italia) pedig 9-et (2,0 százalék). A Grillo vezette M5S 109 képviselői helyet foglal el (25,5 százalék), ebből egyet a külföldi szavazók segítségével kapott meg, Monti listája pedig 47 mandátumra tett szert (10,5 százalék), ebből kettő a külhoni olaszok révén.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×