eur:
388.98
usd:
360.84
bux:
68677.94
2024. május 7. kedd Gizella

Újabb kínos hír Barack Obamának

Miközben Barack Obama újabb veszteséget könyvelhetett el az amerikai elnökválasztási kampányban, addig alelnökjelöltje Joe Biden újabb esélyt adott a demokratáknak. Biden eleinte udvarias, majd kemény alelnökjelölti vitát folytatott a republikánus Paul Ryannel.

Újabb kínos hír Barack Obamának, újabb felmérés mutatja azt, hogy visszaesett republikánus kihívójával szemben. Az elnökválasztás szempontjából döntő fontosságú Floridában immár hét százalékpontos Mitt Romney előnye. Pedig ha a 29 elektori szavazattal rendelkező Florida Obama mellett állna, akkor az elnök szinte biztos lehetne újraválasztásában - mondják politikai elemzők.

Obama visszaesése az első elnökjelölti tévévitában nyújtott gyenge szereplésének is betudható, ezért volt különösen fontos az alelnökjelöltek éjszakai összecsapása, amire általában kevés figyelmet szentelnek a választók.

Joe Biden jelenlegi alelnök, akit Obama ismét helyettesének szeretne látni, igyekezett helyrehozni azt, amit főnöke elrontott. Kemény és agresszív módon támadta le a republikánus Paul Ryant. Sokak számára azonban talán túlságosan agresszíven: gyakran félbeszakította ellenfelét, belebeszélt mondandójába, kinevette és fel is sóhajtott, hogy "Ó, istenem!".

"Nem igaz, amit mond, maga nem olvassa a statisztikákat" - fojtotta egyszer belé a szót, amikor ellenfele, azt mondta: a munkanélküliség ugyanúgy megugrott az egész országban, mint Biden városában. A pénteki hírek szerint ott éppenséggel visszaesett az állástalanok aránya.

Paul Ryan, a republikánusok jobboldalának, a Teadélutános mozgalomnak a kedvence, amely egyszerre adócsökkentésekkel és a szociális kiadások megnyirbálásával faragná le a hatalmas amerikai költségvetési hiányt. Ryan az például, aki kezdeményezte az időseknek járó juttatások csökkentését, de harcosságban ezúttal alulmaradt a vitában.

Ryan azt mondta: Obamáék miatt nagyobb veszélyben Amerika, mint volt, amit Biden halandzsának minősített. Hogyan csinálnák másként? - fogta vallatóra ellenfelét, aki nem tudott konkrétumokat mondani. Irán és Szíria kérdésében Biden úgy állította be, mintha Ryan és majdani főnöke ismét háborúba akarná vinni Amerikát.

A pénzügyekben pedig azt vetette a szemére, hogy Ryan csökkenteni akarja a gazdagok adóterheit és kétségbe vonta, hogy így mérsékelni tudná az amerikai költségvetési hiányt. Főnökével szemben nem szemérmeskedett és elővette Mitt Romney megjegyzését arról, hogy szerinte az amerikaiak 47 százaléka nem fizet adót és ezek az emberek Obamára szavaznának. Ryan erre csak annyit tudott mondani, hogy "nem mindig úgy jönnek ki a szavak az ember szájából, ahogy az akarja."

A republikánusok szerint azonban a magát nyertesnek érző Biden viselkedésével túllőtt a célon és szavazatokat veszít majd el a demokratáknak. Most ismét Obamán a nyomás, aki a keddi, második elnökjelölti vitában mutathatja meg, hogy tanult-e valamit előző szerepléséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×