eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vitákat váltott ki az elítélt francia bróker büntetésének mértéke

Mennyire volt súlyos a Societé Générale francia banknak csillagászati kárt okozó bróker, Jérome Kerviel bűne? - ezt a kérdést boncolgatja több külföldi lap. A renegát pénzembert három év börtönre és ötmilliárd euró kártérítés megfizetésére kötelezte egy párizsi bíróság.

Háromszáznégyezer év - eddig tartana Jerome Kervielnek, hogy megfizesse az okozott kárt volt alkalmazójának, a Societé Générale banknak, feltéve ha szabadulása után a minimálbért kapja meg - írta a Wall Street Journal.

Bár a francia bróker azt állította: főnökei elnézték, sőt bátorították rizikós ügyleteit, a bíróság úgy döntött: egyedül ő felelős azért a többmilliárdos kárért, ami a bankot érte.

A Street.com című pénzügyi portál megjegyzi: lehet, hogy egyesek szerint Kerviel büntetése túl enyhe, mások viszont az mondják: a Société Générale úszta meg könnyen, holott neki is van felelőssége.

A bank öt és félmillió eurót fizetett a francia bankfelügyeletnek, amiért úgymond nem ellenőrizte megfelelően Kerviel tevékenységét. Azaz, az ezrelékét annak a pénzbüntetésnek, amit a brókerre kiróttak. A Street szerint "túlságosan megengedő volt a kockázat kezelésének módja, ez pedig károkat okozott a befektetőknek és hozzájárult a pénzügyi rendszer megingásához".

Kerviel - persze - írhat egy-két könyvet az afférról, ahogy az első hírhedt renegát bróker, a Barings Bankot térdre kényszerítő Nick Leeson tette. Az ő történetéből film is készült Ewan McGregorral a főszerepben. Kervielnek a bíróságon felhasznált levelezése jó alap lehet a forgatókönyvhöz.

Ebből azonban nem tud összelapátolni ötmilliárd eurót - akkora összeget, amennyit a banknak a "kármentesítésre" kellett áldoznia.

A Street olvasói szerint az ítélet túl szigorú: a portál rögtönzött felmérése szerint 65 százalék van azon a véleményen, hogy a bankok túlzottan díjazták a kockázatvállalást, és jobban felelősségre kellene vonni őket.

Velük szemben 20 százalék mondta azt, hogy Kerviel büntetése nem arányos bűntettével. Csak 13 százalék van azon a véleményen, hogy igazságos ítélet született, fontos a pénzbüntetés, mert annak elrettentő ereje van.

A Financial Times azt jegyzi meg, hogy Kerviel informatikai trükkjei törvénytelenek és erkölcstelenek voltak és megsértették a vállalati előírásokat. Azoknak is igaza van azonban, akik azt mondják, hogy tevékenysége sokban tükrözte "a kor kereskedési szellemét". Az FT hozzáteszi: az elmúlt években a teljesen legális pénzügyi viselkedés még nagyobb károkat okozott, mint a csalás.

A Kerviel, Madoff és más csalók által okozott veszteségek talán 100 milliárd dollárra rúgnak, a bután osztogatott hitelekből fakadó kár viszont meghaladja a 2200 milliárd dollárt a Valutaalap szerint.

Kerviel megúszhatta volna, ha megáll másfél milliárd dollár veszteségnél, és akkor csak egy belső vizsgálat után, rendreutasítást kapott volna. De nem tette, így vissza kell fizetnie az egész pénzt. Másokat a szakmában elég szépen díjaztak kollektív felelőtlenségükért - írja a Financial Times.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×