Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszüntették a Dimovszkij őrnagy elleni eljárást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megszüntették az eljárást Alekszej Dimovszkij rendőr őrnagy ellen, aki tavaly novemberben az interneten hozta nyilvánosságra a rendőri vezetők elleni panaszait. Lépésével nyilvános megszólalások sorozatát indította el, s magára vonta felettesei haragját.

Dimovszkijt azonnal elbocsátották, és büntetőeljárást indítottak ellene hivatali hatalommal való visszaélés, csalás és egyebek miatt. Januárban őrizetbe vették, pszichiátriai kivizsgálásra is elküldték, de március elején szabadlábra helyezték.

Rasid Nurgalijev belügyminiszter azonnal vizsgálatot rendelt el Dimovszkij állításaival kapcsolatban, a vizsgálat eredményéről azonban még nincs hír.

Időközben Dmitrij Medvegyev elnök elrendelte a belügyminisztérium átfogó reformját, leváltott több magas rangú rendőri vezetőt, nyilvánvalóan azért, mert a belügyi szervek és ezen belül a rendőrség korruptsága közismert, s mert az utóbbi időben rendőrök egyre gyakrabban követtek el súlyos bűncselekményeket.

A jogvédők kedden a belügyminisztériumi reformok jeleként üdvözölték a Dimovszkij elleni eljárás megszüntetését, bár az indoklás elévülésre hivatkozik, vagyis a vádlottat nem mentették fel.

Lev Ponomarjov, Az emberi jogokért mozgalom vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett: az eljárást azért szüntették meg, hogy a belügyminisztériumi téma lekerüljön a napirendről, de több jelét látja annak, hogy a rendőrség reformja ezúttal mélyrehatóbb lesz a szokásosnál.