Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Terrortámadás volt a két robbantás\" Moszkvában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az orosz ügyészség terrortámadásnak minősítette a moszkvai metróban hétfő reggel történt kettős robbanást. A két állomáson összesen 34 ember vesztette életét az eddigi hivatalos adatok szerint.

A Lubjanka állomáson történt robbanásban 22 ember halt, 11 megsérült, a Park Kulturi állomáson pedig a halottak száma 12, a sérülteké 7 - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője.

Az Eho Moszkvi rádió helyszínen lévő tudósítója szerint a Lubjankán 19 ember vesztette életét.

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket.

A moszkvai metróban elkövetett terrorcselekmények története 1977-ig nyúlik vissza, de az Eho Moszkvi rádió szerint ez az első eset, hogy gyors egymásutánban két különböző helyen robbantottak.

Mindkét metróvonalon számos szerelvény vesztegel az alagutakban, s mivel az egész belvárost, továbbá a város legforgalmasabb útvonalán, a Szadovaja körúton lévő Park Kulturi állomás környékét lezárták a forgalom elől, Moszkvában gyakorlatilag teljesen leállt a forgalom a reggeli csúcs idején.

Emellett a mobiltelefon-hálózat működése akadozik, a szolgáltatók szerint egyelőre nem tudni, megsérült-e a hálózat, vagy csak túlterhelt.

Noha a hatóságoknál forródróton lehet érdeklődni az áldozatok után, mindkét állomás környékén egyre nagyobb tömeg gyűlik össze a munkába induló és a rokonaik keresésére induló emberekből.

A nyomozás első adatai szerint nem kizárt, hogy a pokolgépeket mobiltelefonok segítségével hozták működésbe.

Az Interfax hírügynökség szerint Dmitrij Medvegyev elnöknek jelentést tettek a történtekről.

Máris akadt, aki igyekszik hasznot húzni a helyzetből: a rádiók figyelmeztették a munkába igyekvőket, hogy a legális taxisok és a feketézők azonnal igen jelentősen megemelték áraikat, s az adók felszólították az autósokat, hogy ha tehetik, segítsenek azoknak, akik gyalog igyekeznek valahová.