eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarország támogatja a cseheket Kanadával keletkezett vízumvitájukban

Magyarország támogatja a Cseh Köztársaságot Kanadával keletkezett vízumvitájában, és az uniós bel- és igazságügyi miniszterek brüsszeli tanácskozásán további öt-hat tagország részéről hangzott el támogató nyilatkozat Prága mellett - közölte csütörtökön az MTI-vel a tanácskozáson részt vevő Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter.

Cseh sajtóforrások szerint Martin Pecina cseh belügyminiszter ugyanakkor elégedetlenségét hangoztatva állapította meg, hogy nem érzi maga mögött az egész EU támogatását az ügyben.

Kanada tavaly nyáron újra bevezette a vízumkényszert a cseh állampolgárokkal szemben, arra hivatkozva, hogy közülük - jórészt roma származásúak - túl sokan kértek menedéket az észak-amerikai országban.

Pecina közlése szerint Prágát a magyarok, a szlovákok, a bolgárok, a románok és az EU soros elnökségét adó spanyolok biztosították támogatásukról.

Forgács Imre az MTI-nek elmondta: a megbeszélésen kifejtette, hogy Magyarország tarthatatlannak tekinti a kanadai magatartást. Mint hozzátette, a kérdésről intenzív tárgyalások folynak Kanadával több csatornán, így az Európai Bizottság csatornáin keresztül is. Az uniós bel- és igazságügyi miniszterek áprilisi találkozóján újabb fejlemények várhatók az ügyben a magyar miniszter szerint.

A cseh miniszter főként a régi uniós tagállamok határozott fellépését hiányolja. Tavaly októberben az EU figyelmeztette Kanadát, hogy diplomatáira vízumkötelezettséget írhat elő az unió, ha Ottawa nem könnyíti meg a csehek számára a Kanadába való bejutást. A kanadaiak ennek nyomán annyit tettek, hogy nagykövetségük vízumosztályt nyitott Prágában, és így a cseheknek legalább nem kell Bécsbe utazniuk, hogy beadják vízumkérelmüket. Prága azonban minimálisan "menetrendet" szeretne látni a vízumkötelezettség eltörlésére. Az ügy miatt Václav Klaus cseh államfő és a cseh külügyminisztérium "bojkottálja" a vancouveri téli olimpiát.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×