eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kínai észak-koreai beruházásokra készül

Kína észak-koreai beruházásokra készül mintegy tízmilliárd dollár értékben - adta hírül hétfőn a Yonhap dél-koreai hírügynökség, azt feltételezve, hogy a lépés célja Phenjan visszatérítése lehet a hatoldalú leszerelési tárgyalásokhoz.

A kiszivárogtatott információk szerint néhány kínai állami bank és más multinacionális nagyvállalat közel áll a megállapodáshoz, amely szerint a körülbelül tízmilliárd dollárt elsősorban infrastrukturális beruházásokba, vasútépítésbe, kikötők továbbá ingatlanok építésébe fektetnék be. A tárgyalásokon az észak-koreai felet a Taepong International Investment Group képviseli.

A tízmilliárd dollár mintegy 60 százalékát várhatóan a kínai szárazföldi bankok biztosítják majd - írja a Yonhap meg nem nevezett, de a kérdésben tájékozott forrásra hivatkozva. A jelek szerint a befektetők és az észak-koreai állami fejlesztési bank közötti megállapodás aláírására várhatóan a jövő hónapban kerül sor.

A beszámoló kitér arra is, hogy a nagy összegű beruházás nem lesz hatással az ország gazdaságának lényegi állapotára, a szegénység visszaszorítására, viszont feltételezi: része lehet abban, hogy Phenjant visszatérítse a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hathatalmi tárgyalásokhoz.

A hír egy héttel azt követően kapott nyilvánosságot, hogy Észak-Korea első számú vezetője, Kim Dzsong Il azt mondta Peking egy magas rangú képviselőjének Phenjanban, elkötelezett a Koreai-félsziget atommentessé tétele iránt.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×