eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Janukovics erősíteni szeretné a kapcsolatokat Oroszországgal

Viktor Janukovics megválasztott ukrán elnök közölte: erősíteni akarja az orosz-ukrán kapcsolatokat, miáltal vége szakad majd a gázvitáknak.

Az ellenzéki pártvezető, aki szoros versenyben győzte le Julija Timosenko jelenlegi kormányfőt, a Daily Telegraph című brit lapnak nyilatkozva közölte: Ukrajna stabilizáló hatalomként kíván fellépni Kelet és Nyugat között.

"Az igazság az, hogy Ukrajna oldalán állok. Kiegyensúlyozott és pragmatikus kapcsolatokat akarok stratégiai partnereinkkel" - mondta. Európa biztos lehet abban, hogy Ukrajna elkerüli a Moszkvával kialakuló vitákat, amelyek a múltban a gázszállítások leállításához vezettek. "Amikor kétszer is kormányfő voltam, soha nem volt ilyen problémánk" - szögezte le. "A konfliktusok indokolatlanok, az Oroszországgal fennálló viszony átpolitizált. Ukrajna számos kérdésben stabilizáló szerepet játszhat Európa és Oroszország között" - mondta.

Janukovics vasárnap egy orosz televíziónak adott nyilatkozatában közölte: Ukrajna lehetővé teheti Oroszország számára, hogy az orosz fekete-tengeri flotta a bérleti szerződés 2017-es lejárta után is a szevasztopoli támaszponton maradjon.

A Daily Telegraph-fal Janukovics azt is közölte, hogy segíteni akar Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozásban.

Az 59 éves politikust, aki hangsúlyozta, hogy nem akar hátat fordítani Európának, az előző elnökválasztás második fordulójában, 2004-ben győztesnek hirdették ki. A csalások miatti tömeges tiltakozások azonban a szavazás érvénytelenítéséhez vezettek, és a megismételt második fordulót a nyugatbarát Viktor Juscsenko nyerte meg.

Janukovics, aki szerint a 2004-es "narancsszínű forradalom" mögött az Egyesült Államok állt, közölte: nem neheztel.

"Ma (az amerikai beavatkozás) nem titok. Hosszú ideje ismert tény. Azóta azonban új lapot nyitottunk, és a jövőbe tekintünk" - mondta.

Az orosz nemzetiségű és Donyeck megyei bányavidéken született Janukovics közölte: az ukrán államnyelvvel azonos vagy ahhoz közel azonos jogállást kíván biztosítani az orosz nyelv számára.

Timosenko szombaton megismételte a választási csalással kapcsolatos vádjait, és közölte: bíróságon akarja megóvni a voksolás eredményét. A nemzetközi megfigyelők szerint ugyanakkor a választás tiszta volt, és több nyugati vezető, közöttük Barack Obama amerikai elnök és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is gratulált Janukovicsnak.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×