eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Minden ötödik guantánamói fogoly ismét a terrorizmust választja

A guantánamói börtöntábor szabadon engedett foglyai közül minden ötödik ismét terrorizmusra adja a fejét - közölték washingtoni illetékesek egy védelmi minisztériumi jelentésre hivatkozva.

A "visszaesők" számáról szóló első jelentés 2008. decemberében látott napvilágot, s abban a Pentagon 11 százalékra tette azon elengedett foglyok számát, akik szabadulásuk után visszatértek a terrorizmus világába. Az öt hónappal később, tavaly áprilisban közétett jelentés már 14 százalékra becsülte arányukat.

Geoff Morrell, a Pentagon szóvivője szerdán közölte, hogy elkészül a legújabb jelentés, de egyelőre titkosított. A szóvivő csak annyit mondott róla, hogy "nem fordult meg az irányzat". Névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékesek azonban elárulták, hogy a jelentés szerint a szabadon engedett guantánamói foglyok 20 százaléka ismét terrorizmusra adja a fejét.

Eddig több mint 560 terrorizmussal gyanúsított foglyot engedtek távozni a guantánamói fogolytáborból, többségük még a Bush-kormányzat idején szabadult. Jelenleg még 198 embert tartanak fogva a Kuba szigetén található táborban, s a foglyok többsége jemeni.

Barack Obama amerikai elnök a fogolytábor felszámolását ígérte, de kedden bejelentette, hogy kormánya azonnali hatállyal felfüggesztette a foglyok átszállítását Jemenbe. Kiderült ugyanis, hogy az arab országban képezte ki az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat azt a nigériai férfit, aki karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Detroitba tartó amerikai repülőgépet. Napokkal a meghiúsult merénylet előtt hat jemenit engedtek haza a kubai fogolytáborból.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×