Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán még több atomerőművet akar

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Iránnak további atomerőműveket kell építenie - akár tizenötöt is -, hogy kőolaj- és földgázfelhasználásának kiváltására még több villamos áramot tudjon termelni - jelentette ki szombaton egy konferencián az iráni külügyminiszter.

Manusehr Mottaki az újabb erőművek építésének gondolatával jelezte: országának eltökélt szándéka, hogy folytatja az atomlétesítmények építését. Teszi ezt annak ellenére, hogy a Nyugat gyanúja szerint Irán polgári célú nukleáris programjára hivatkozva valójában atomfegyver előállítására törekszik.

A miniszter a Manamai Párbeszéd elnevezésű fórum 6. konferenciáján beszélt Bahreinban. A fórum fő témája a Perzsa-öböl biztonsága.

Mottaki újságíróknak nyilatkozva közölte: országa kész uránkészlete egy részét - akár 1200 kilogrammnyit - dúsítás végett külföldre szállítani, cserébe azért, hogy üzemanyagrudakat kapjon kutatóreaktora működtetéséhez - amint ez a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) javaslatában szerepel -, de csak saját szervezésben és a maga diktálta menetrendben hajlandó erre.

"Elvben elfogadtuk az ajánlatot. Azt javasoltuk, hogy az első fázisban szállítunk 400 kilogrammnyi, 3,5 százalékos dúsítású uránt, és visszakapjuk ennek megfelelőjét 20 százalékos dúsítású uránban" - mondta.

Iránnak 1500 kilogrammnyi, alacsony fokon dúsított uránja van, és ezt 20 százalékosra kell dúsítania a kutatóreaktor működtetéséhez.

Irán állítja: atomprogramjának célja, hogy minél több villamos áramot termelhessen, mert akkor több földgázt és kőolajat tud exportálni. Az országnak egyelőre csak egy épülő atomerőműve van.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter közölte pénteken: a nemzetközi közösség hamarosan "újabb jelentős szankciókat" fogad el Irán ellen, ha a perzsa állam továbbra sem változtat hozzáállásán az atomvita ügyében.

Noha az iráni vezetők általában hangoztatják, hogy a büntetéseknek nincs hatásuk az ország életére, Mottaki erre reagálva azt mondta: "Jobb volna ezt nem újra megtapasztalni".

Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője december elején bejelentette: az országnak húsz új urándúsító üzemre van szükség ahhoz, hogy elegendő fűtőanyagot tudjon termelni atomreaktorai számára. Nem sokkal később a teheráni kormány jóváhagyta tíz ilyen üzem létesítésének tervét, válaszul a NAÜ Iránt elítélő határozatára. A NAÜ azért ítélte el novemberben Iránt, mert titokban építette második urándúsító üzemét Kúm (Kom) városa mellett.

Egy iráni hírügynökség szombaton jelentette, hogy a kúmi létesítmény ellenőrzésére az országba érkezett a NAÜ négy szakértője. Ez már a negyedik ellenőrzés a létesítménynél.