eur:
393.02
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Irán még több atomerőművet akar

Iránnak további atomerőműveket kell építenie - akár tizenötöt is -, hogy kőolaj- és földgázfelhasználásának kiváltására még több villamos áramot tudjon termelni - jelentette ki szombaton egy konferencián az iráni külügyminiszter.

Manusehr Mottaki az újabb erőművek építésének gondolatával jelezte: országának eltökélt szándéka, hogy folytatja az atomlétesítmények építését. Teszi ezt annak ellenére, hogy a Nyugat gyanúja szerint Irán polgári célú nukleáris programjára hivatkozva valójában atomfegyver előállítására törekszik.

A miniszter a Manamai Párbeszéd elnevezésű fórum 6. konferenciáján beszélt Bahreinban. A fórum fő témája a Perzsa-öböl biztonsága.

Mottaki újságíróknak nyilatkozva közölte: országa kész uránkészlete egy részét - akár 1200 kilogrammnyit - dúsítás végett külföldre szállítani, cserébe azért, hogy üzemanyagrudakat kapjon kutatóreaktora működtetéséhez - amint ez a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) javaslatában szerepel -, de csak saját szervezésben és a maga diktálta menetrendben hajlandó erre.

"Elvben elfogadtuk az ajánlatot. Azt javasoltuk, hogy az első fázisban szállítunk 400 kilogrammnyi, 3,5 százalékos dúsítású uránt, és visszakapjuk ennek megfelelőjét 20 százalékos dúsítású uránban" - mondta.

Iránnak 1500 kilogrammnyi, alacsony fokon dúsított uránja van, és ezt 20 százalékosra kell dúsítania a kutatóreaktor működtetéséhez.

Irán állítja: atomprogramjának célja, hogy minél több villamos áramot termelhessen, mert akkor több földgázt és kőolajat tud exportálni. Az országnak egyelőre csak egy épülő atomerőműve van.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter közölte pénteken: a nemzetközi közösség hamarosan "újabb jelentős szankciókat" fogad el Irán ellen, ha a perzsa állam továbbra sem változtat hozzáállásán az atomvita ügyében.

Noha az iráni vezetők általában hangoztatják, hogy a büntetéseknek nincs hatásuk az ország életére, Mottaki erre reagálva azt mondta: "Jobb volna ezt nem újra megtapasztalni".

Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője december elején bejelentette: az országnak húsz új urándúsító üzemre van szükség ahhoz, hogy elegendő fűtőanyagot tudjon termelni atomreaktorai számára. Nem sokkal később a teheráni kormány jóváhagyta tíz ilyen üzem létesítésének tervét, válaszul a NAÜ Iránt elítélő határozatára. A NAÜ azért ítélte el novemberben Iránt, mert titokban építette második urándúsító üzemét Kúm (Kom) városa mellett.

Egy iráni hírügynökség szombaton jelentette, hogy a kúmi létesítmény ellenőrzésére az országba érkezett a NAÜ négy szakértője. Ez már a negyedik ellenőrzés a létesítménynél.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×