INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Magyar név is van a csehországi kommunista hírszerzők névjegyzékében

InfoRádió / MTI
Több ismert, a cseh közéletben máig aktívan tevékenykedő személy neve is megtalálható az egykori csehországi kommunista hírszerzők jegyzékében, amelyet a hét elején hoztak nyilvánosságra az interneten Prágában.

Az összesen 985 tételből álló jegyzéket, amelyben magyar nevek is olvashatóak, a Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete, valamint a Biztonsági Szolgálatok Levéltára készítette el a volt Állambiztonsági Hivatal (STB) I. osztályának korabeli jegyzékei alapján.

A legismertebb nevek Jirí Komorous, jelenlegi belügyminiszter-helyettes, Jan Mühlfeit, a Microsoft európai képviselője, illetve Pavol Mihál, az Interpol csehországi részlegének volt igazgatója. A magyar nemzetiségű volt hírszerzők közül Erdélyi Elemír került a figyelem középpontjába, aki jelenleg a pénzügyminisztérium módszertani, ellenőrző és elemző osztályának vezetője. Megtalálható a jegyzékben továbbá Miroslav Mojzita, Szlovákia boszniai nagykövete, Pavel Kuchálik, a cseh Automotoklub szóvivője és Eduard Jelen, a Ceská Sporitelna bank volt biztonsági igazgatója.

A Totalitárius Rendszerek Tanulmányozásának Intézete honlapján (www.ustrcr.cz) a névjegyzéken kívül megtekinthetők az érintettek fényképes személyi adatlapjai is, bár bizonyos információk be vannak sötétítve. Az adatlapokon az illetők nemzetisége is fel van tüntetve, így megtudható, ki vallotta magát hivatalosan magyarnak.

A csehszlovák Állambiztonsági Hivatal első osztályának feladata a külföldi információk beszerzése és kiértékelése volt. A megcélzott objektumokat elsősorban a nyugati világban működő politikai pártok, állami hivatalok, katonai és tudományos intézetek, cégek, különféle emigrációs központok, szervezetek vagy egyházak képezték.

A hírszerzők, felderítők külföldön, döntően a korabeli csehszlovák nagykövetségeken dolgoztak különféle tisztségekben. A dokumentumok tanúsága szerint a budapesti csehszlovák nagykövetségen 1989 novemberében Bohuslav Simek főhadnagy rádiós szerepkörben dolgozott a prágai hírszerzésnek. Fedőneve Pastrnák volt.

A hírszerzésnek felvidéki magyarok is dolgoztak. A közzétett dokumentumokból például kitűnik, hogy Kántor Mikulás (Miklós) a berlini, míg Németh Zoltán a londoni csehszlovák diplomáciai képviseleten teljesített szolgálatot. Magyar nemzetiség van feltüntetve Szabó Július (Gyula) vagy Lengyel Zoltán neve, illetve néhány más név mellett is.

Az STB ezen archívumát korábban a mai polgári titkosszolgálat (UZSI) kezelte, amely 2008-ban adta át az iratokat az új intézetnek. Az archívum mintegy 13 500 kötete a megszerzett értesüléseket, illetve Prága és a külföldi felderítők, hírszerzők közti kommunikációt tartalmazza. További több mint 7000 kötetet tesz ki a titkos együttműködők jegyzéke, a különféle adatbázisok és személyi lapok.

A polgári titkosszolgálat korábban már nyilvánosságra hozott számos levéltári dokumentumot, amely az 1968-as prágai tavasszal, a bársonyos forradalommal, illetve a csehszlovák emigránsok elleni akciókkal és tevékenységgel függ össze.

A címlapról ajánljuk