Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A természet csodája lehet a Grand Canyon vagy a Fekete-erdő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A természet hét csodája közé kerülhet a Grand Canyon, a Nagy-korallzátony vagy a német Fekete-erdő, mivel egy globális közvélemény-kutatás bejuttatta őket a legesélyesebb 28 közé, a szavazás utolsó fordulójába.

A Bernard Weber sváci üzletember által szervezett szavazás finalistáit kedden hirdették ki. Az említetteken kívül az amazoniai esőerdő, a Holt-tenger és a Kilimandzsáró is bekerült az utolsó körbe, amelyből végül kiválasztják majd a hét győztest.

Weber két éve meghirdetett másik közvélemény-kutatásán százmillióan szavaztak a világ ember alkotta hét csodájáról.

A természeti csodákról online (http://new7wonders.com) vagy telefonon lehet szavazni. A hetes listát 2011-ben hirdetik ki.

Weber ezúttal legalább egymilliárd szavazatban reménykedik. "Ez a kampány közrejátszhat abban, hogy értékelni tudjuk a környezetünket, nemcsak a saját országunk környezeti szépségeit, de világszerte minden természeti szépséget" - mondta Weber. "Ha mi vagy a gyermekeink meg akarunk óvni valamit, először tisztában kell lennünk az értékével" - tette hozzá.

A természet hét csodájára első körben 77 jelöltet választottak ki a szavazók. Ebből egy szakértői testület jelölte ki azt a 28 helyszínt, amelyre az utolsó fordulóban voksolni lehet. A testületet Federico Mayor, az UNESCO volt elnöke vezette. A választásnál a földrajzi elhelyezkedést, a sokféleséget és az emberi életre gyakorolt hatást tartották szem előtt - számolt be róla Weber.

A jelölési szakaszban a különösen sok szavazat érkezett Indonéziából, Indiából, Bangladesből, Vietnamból és Dél-Amerikából - emelte ki a szervező. Mint mondta: a pontos adatokat később fogják nyilvánosságra hozni.