eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Sokat hoz a konyhára, ha a telkünkre nagyváros épül

Ahogy Magyarországon, Nagy-Britanniában is egyre gazdagabbak a multimilliomosok, a világgazdaságban mutatkozó bajok ellenére. A nagyközönséget általában az érdekli, hogy mivel szerezték a vagyonukat és adakoznak-e jótékony célra.

Angliában a Sunday Times című vasárnapi újság évek óta képes mellékletben teszi közzé a szigetországban élő ezer leggazdagabb ember listáját, megemlítve a korukat, azt, hogy mivel foglalkoznak, miként lettek gazdagok, és hogyan gyarapodott vagy csökkent a vagyonuk az előző évhez viszonyítva.

Csapatnyi megfigyelő dolgozik a lista összeállításán, jegyzik a tőzsdei változásokat, a műkincsvásárlásokat, az ingatlanügyleteket, az ipar és kereskedelem híreit. Még azt is szemmel tartják, ki örökölt milliókat, ezt ugyanis Angliában néhány naponként közlik a vezető újságok, és ki nyert nagy összeget a lottón vagy a totón.

Idén áprilisban azt állapíthatták meg, hogy a listavezetők - akik nem popénekesek és labdarúgó sztárok, hanem nagyiparosok,földbirtokosok és bankárok -, egyre gazdagabbak.

A leggazdagabb vagyona akkora, mint a magyar költségvetés

Egyre nő az első helyen álló indiai származású acélgyáros, Lakhsmi Mittal vagyona is, immár majdnem 28 milliárd font - 8680 milliárd forint, majdnem annyi, mint Magyarország egyéves költségvetése.

A második legmódosabb szigetországi lakos is külföldről érkezett: az Oroszországból ide telepedett Roman Abramovics, ő a Chelsea labdarúgócsapat tulajdonosa. Csak harmadik helyen áll egy kékvérű angol, a Westminsteri herceg, akinek a telkeire épült fel London belvárosa. Õsei szerezték e házhelyeket.

A szupergazdagok a kimutatások szerint egyre többet adakoznak és jótékonykodnak. Forintra átszámítva 655 milliárdnyit adtak a múlt évben alapítványaikon vagy egyszeri adományként. Nem mindig Anglia a célterület, gyakran a harmadik világ nyomorgóit segélyezik. De ha például arról van szó, hogy kalapács alá kerül egy hatalmas értékű műkincs és azt meg kellene tartani angol közgyűjtemény számára, akkor valamelyik szupergazdag mindig megoldja a pénzeszsákja madzagját.

A magyar milliárdosok európai viszonylatban még nem szerepelnek az első száz között. A sok orosz mögött a cseh biztosító-tulajdonos: Petr Kellner van ott több mint 700 milliárd forintnak megfelelő vagyonával a lista második felében, ami több mint Demján Sándor 300 milliárdja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×