eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az atmoszférába érve "lángolni" kezdett a Szojuz

Nem a kijelölt helyen és időben landolt a Szojuz űrhajója szombaton. Az asztronautáknak a szokásosnál kétszer nagyobb gravitációs erőt kellett elviselniük a leszállás közben, de jól vannak.

Rázós volt a Szojuz TMA-11 visszatérése a Nemzetközi Űrállomásról: a teherűrhajó automatikája nem stabilizálta a leszálló egységet, ezért az gyakorlatilag függőlegesen, irányíthatatlanul zuhant a Föld felé. A leszálló egység végül két perccel a tervezettnél korábban, moszkvai idő szerint 11.28-kor, a kijelölt helytől 420 kilométernyire ért földet Kazahsztánban.

A landolási területen éppen tarlót égettek a helyiek, akik még a mentőalakulatok előtt érkeztek meg az oldalára fordult kapszulához, amiből elsőként Jurij Malencsenko, az egység parancsnoka kászálódott ki. Percekkel később szállt le a légierő kereső-mentő egységének helikoptere, ők segítették ki a kapszulából Peggy Whitson amerikai és Ji Szo Jeon dél-koreai űrhajósnőt.

Az asztonautáknak a leszállás során a ballisztikus pálya miatt az előírt 3-4 g terhelés helyett 8 g-t kellett kiállniuk, vagyis testük súlya egy ideig a földinek a nyolcszorosát tette ki. Peggy Whitson, a Nemzetközi Űrállomás eddigi parancsnoka arról számolt be, hogy a fülében megérezte a leszállást, sőt izomgyengeséget is észlelt, amit azonban az űrben töltött hosszú időnek tulajdonít. Elmondta: ez a leszállás nehezebb volt, mint az amerikai Shuttle űrkomppal, de nem félt.

Vele ellentétben Dél-Korea első űrhajósnője, Ji Szo Jeon, miután nem tudott megjelenni a szombati fogadási ceremónián, hétfőn elmondta: halálfélelme volt, mert látta, amint az űrhajó az atmoszférába érve lángolni kezd. A 29 éves mérnök azonban megnyugodott, amikor ránézett a mellette ülő két kollégájára.

A Moszkva melletti Csillagvárosban tartott sajtótájékoztatón azt is megjegyezte, hogy sikerült betartania ígéretét: az űrállomáson elénekelte Frank Sinatra híres dalát, a Fly me to the moon-t.

A három űrhajós nem volt veszélyben, az űrhajó automatikájával azonban valószínűleg valami baj van - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva Horváth András űrkutató, csillagász.

Ennek vizsgálata azért is fontos, mert 2010 után már csak a Szojuz viszi és hozza a Nemzetközi Űrállomás személyzetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×