eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

Beismerte az államfő, hogy rendszeresen kábítószerezik

"Minden nap rágok kokalevelet" - ismerte el Hugo Chávez. Mivel a koka a kokain alapanyaga, a vallomás - amely elsikkadt a négyórás beszédben, amelyet a parlament előtt mondott - megkérdőjelezi a venezuelai elnök döntéseinek törvényességét.

"Minden napot azzal kezdek, hogy elrágok néhány kokalevelet - és nézzék, milyen klasszul nézek ki" - dicsekedett karizmait mutogatva Chávez a képviselőknek. A venezuelai államfő, aki büszke arra, hogy soha nem iszik alkoholt, azt is elárulta, hogy bolíviai kollégájától, Evo Moralestől rendszeresen kap füstölnivaló koka pasztát is; "ezt csak ajánlani tudom mindnyájuknak" - tette hozzá parlamenti beszédében.

A bolíviai és perui bennszülöttek legálisan rághatnak kokalevelet, amely enyhe stimuláns, és gyakran használják az éhségérzet elfojtására. Venezuelában azonban illegális a fogyasztása. A koka paszta pedig már félig feldolgozott anyag, amely súlyos függőséget okoz.

A vallomás Aníbal Romero politológus szerint újabb jele annak, hogy Chávez nem tudja, hol a határ. "Bevallotta, hogy olyan szert használ, amely illegális Bolíviában és Venezuelában is, ráadásul azzal vádolt meg egy másik államfőt, hogy az kábítószer kereskedő" - tette hozzá Hernán Maldonado, Miamiban élő bolíviai elemző.

Ezen egyébként senki nem lepődött meg, hiszen Morales régóta a bolíviai kokatermelők szövetségének vezetője, és rendszeresen - még kormányüléseken is - rág kokalevelet. Bár ellenőrzött formában, a kokatermelés és a levelek rágása legális az országban, arra azonban az államfőnek sincs joga, hogy kollégáit kábítószerrel ajándékozza meg - figyelmeztetett Carlos Sánchez-Berzaín, Morales ellenfele, egykori belügyminiszter, aki ma szintén a floridai nagyvárosban él.

Szerinte a bolíviai kormánynak nyilvánosságra kell hoznia, milyen úton, mennyiségben és gyakorisággal küldenek koka pasztát Cháveznek.

Bár a kokalevelet orvosi célokra is használják, alapvető alkotóeleme, a kokain miatt mindennapos használata ártalmas az egészségre - figyelmeztetnek a szakértők.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×