eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin

"Így nyertünk Nyugaton"

John McCain szenátor nyerte a dél-karolinai republikánus előválasztást. A nevadai jelölőgyűléseken a demokrata párti Hillary Clinton, illetve a republikánus Mitt Romney lett az első.

Három egyszerre zajló jelöltválasztó rendezvénnyel eddig ez a szombat volt a két hete kezdődött előválasztási időszak "legsűrűbb" napja.

Az amerikai elnökjelöltségéért folytatott versenyben McCain második győzelmét szerezte meg New Hampshire után. Az iraki háborút támogató vietnami veterán szoros versenyben győzte le Mike Huckabee volt arkansasi kormányzót.

McCain 33, Huckabee pedig 30 százalékos eredményt ért el a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága mellett. Ismét a futottak még kategóriába szorult Rudy Giuliani volt New York-i polgármester 2 százalékkal, akinek győzelmét a konzervatív elemzők "nem győzik kivárni".

John McCain a konzervativizmus bástyájának számító államban nyert. A dél-karolinai versenynek nagy tétje volt a kormányzópárti aspiránsok táborában: 1980 óta csak olyan politikus lett a republikánus párti elnökjelölt, aki ebben az államban nyert. Nagy kérdés, hogy McCain folytatni tudja-e ezt a "hagyományt" a jelenlegi nyitott versenyben.

Dél-Karolinában - az amerikai Dél első államában, ahol előválasztást tartottak - McCain, a New Hampshire-i, illetve Huckabee, az iowai győztes vívott nagy harcot. Mindkettőnek bizonyítani kellett, hogy nem csak egy állam erejéig tart a csoda.

Ez McCainnek sikerült. Huckabee - akárcsak Iowában - a déli Biblia-övezethez tartozó Dél-Karolinában is jelentős számú evangéliumi keresztény segítségével tudott komoly eredményt elérni.

McCain dél-karolinai győzelmével azonban továbbra sem oszlott el a republikánus pályázók mezőnyét borító köd. A szintén szombaton rendezett nevadai jelölőgyűléseken vetélytársa, Mitt Romney szerzett fölényes győzelmet, 51 százalékkal. McCainnek ott csak harmadik hely jutott 13 százalékkal, a második Ron Paul texasi képviselő lett 14 százalékkal. Huckabee 8, Giuliani csak 4 százalékot kapott.

McCain újabb lendülettel folytathatja a jelöltaspiránsok államról államra vezető akadályfutását. Nem kisebb reménnyel küzd tovább Mitt Romney is, aki szombati nevadai győzelmével a két hete tartó előválasztási időszakban eddig a legtöbb küldöttet tudta összegyűjteni.

Már az sem látszik valószínűnek, hogy a február 5-i "gigakedden", amikor 22 államban rendeznek jelöltválasztásokat, eldől a republikánus jelöltség sorsa. A következő nagy összecsapás a republikánus pályázók között a január 29-ei floridai előválasztáson lesz, ahol Giuliani biztosra veszi győzelmét.

Clinton győzött

Nevadában, a demokraták mezőnyében a volt first lady, a január 8-ai New Hampshire-i előválasztások győztese, most - többek között a híres Las Vegas-i kaszinókban tartott - jelölőgyűléseken ismételte meg győzelmét.

"Így nyertünk Nyugaton" - mondta tömören Bill Clinton volt elnök felesége nevadai győzelme után. Ezzel arra utalt, hogy reményei szerint Nevada után a többi nyugati államban is, főleg a legnagyobb népességű, 36 milliós szövetségi államban, Kaliforniában is győzelmet szerez.

A szavazatok 98 százalékának összeszámlálása alapján Clinton 51 százalékot kapott, Barack Obama szenátor eredménye 45 százalék. A New York-i szenátorasszony azonban a becslések szerint csak 12, míg Obama 13 elkötelezett delegáltat szerez a nyári szövetségi jelöltállító pártgyűlésre ebből a szövetségi államból. A harmadik helyet John Edwards volt észak-karolinai szenátor szerezte meg 4 százalékos eredménnyel.

A kutatások szerint Clintont támogatta a fehérek és a nők fele, valamint a hispán szavazók kétharmada. Obama mögé állt viszont a feketék 80 százaléka. Clinton a városokban, Obama vidéken szerepelt jobban.

A nyári országos jelöltállító konvencióra küldendő delegáltak számát illetően Clinton vezet 236 küldöttel, Obamának 136, Edwardsnek 50 delegáltja van. A demokrata pályázók, köztük a két éllovas következő megmérettetése a jelentős fekete népességű Dél-Karolinában lesz, január 26-án.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×