Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bagdadban tárgyal Rice amerikai külügyminiszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bagdadba érkezett kedd délelőtt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, és azonnal tárgyalóasztalhoz ült Núri al-Máliki iraki kormányfővel.

Az amerikai vezetés azután döntött az előre be nem jelentett látogatásról, hogy a bagdadi kormány a múlt héten elfogadtatta a parlamenttel az első olyan törvényt, amelynek célja az irakiak közötti megbékélés.

Az amerikai külügyminiszter George Bush elnök kíséretében jár a térségben, és kedden Rijádból érkezett az iraki fővárosba. Háromnegyed órás eszmecseréjükön tájékoztatta Málikit az amerikai elnök közel-keleti körútjának eddigi eredményeiről, és tolmácsolta Bush gratulációját az új iraki törvény elfogadása alkalmából, amely lehetővé teszi a Szaddám Huszein néhai iraki diktátor vezette Baasz Párt ártatlan tagjainak visszatérését a közéletbe - mondta Ali ad-Dabbag, Máliki szóvivője.

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után Rice találkozott iraki kollégájával, Hosjar Zebarival is.

Iraknak még tíz évig szüksége lesz segítségre

"Bush elnök és Rice külügyminiszter úgy döntött, most jó alkalom van arra, hogy a külügyminiszter Bagdadba menjen, találkozzon iraki vezetőkkel, s az eddigi haladásra építve ösztönözze a további politikai megbékélést és törvényhozási lépéseket" - mondta Gordon Johndroe, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Hozzátette, hogy Rice kedd este visszatér Rijádba.

Ugyancsak tegnap megjelent nyilatkozatában Abdel-Kádir Mohammed Dzsászim Ubajdi védelmi miniszter kifejtette: Iraknak további tíz évig szüksége lesz külföldi segítségre határai védelméhez, és az elkövetkező négy évben az ország még nem lesz képes önállóan maradéktalanul szavatolni belbiztonságát.

Abdel-Kádir jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik, fegyverbeszerzésekről tárgyal az amerikai katonák által kiképzett iraki hadsereg számára. A The New York Times szerint katonai gépkocsik, helikopterek, harckocsik, tüzérségi ütegek és páncélozott csapatszállító járművek beszerzése szerepel a tárgyalások napirendjén.