eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A legtöbb ukrán szakértő új koalícióra számít a választások nyomán

Az ukrán politológusok közül senki sem számít az eddigi koalíció fennmaradására a vasárnapi, előre hozott választások után, 40 százalékuk ehelyett valamilyen új kormánykoalíció létrejöttére tippel - állapította meg egy neves ukrán szociológiai és politológiai kutatóközpont hazai és külföldi elemzők válaszait összegezve.

Mint Szerhij Taran, a Szociovimir intézet elnöke csütörtökön Kijevben elmondta, az elmúlt két napban megkérdezett húsz ukrán szakértő véleménye szerint a Viktor Janukovics miniszterelnök vezette Régiók Pártja, a kommunista és a szocialista párt aligha tesz szert annyi szavazatra, hogy meghosszabbíthassa hatalmát.

Az ukrán politológusok 20 százaléka a 2004-es narancsszínű forradalom "demokratikus erőiből", azaz Julija Timosenko Tömbjéből és az államfőt támogató Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) tömörülésből alakuló koalíciót jósol.

Tizenöt százalék a Janukovics-féle Régiók Pártja és a Juscsenko-féle NU-NSZ nagykoalícióját tartja valószínűnek. Másik 15 százalékuk szerint viszont egyáltalán nem lehet majd kormányt alakítani, mert az a politikai erő, amely (az arányos, pártlistás ukrán választási szisztémában) legalább 150 mandátumot szerez a 450 tagú Legfelsőbb Tanácsban, de mégsem tud felülkerekedni ellenfelén, ragaszkodni fog a választás érvénytelenné nyilvánításához, vagy utasítja a jelöltjeit, hogy ne tegyék le a képviselői esküt.

Az ukrán szakértők új összetételű koalícióra számító 40 százaléka úgy képzeli, hogy a kormányfő és az államfő mögött álló két jelenlegi tömörülés széteshet frakciókra, vagy átalakulhat, s "a koalíciót új frakciók alapján hoznák létre".

A szeptember 5-6-án, egy lengyelországi konferencián meginterjúvolt, ugyancsak húsz külföldi politológus ukrán kollégáinál jóval nagyobb arányban, 38 százalékban várta egy Timosenko-Juscsenko koalíció létrejöttét. 30 százalékuk lehetségesnek tartotta a jelenlegi koalíció fennmaradását, míg 22 százalékuk régiópárti-NU-NSZ nagykoalícióra tett.

Ami a nagy pártok által megszerezhető szavazatok arányát illeti, a legvalószínűbbnek tartott erősorrend mellett (Régiók Pártja, BJuT, NU-NSZ) a becslések rendkívül széles skálán mozognak, és szélső értékeik akár 22-28 százalékponttal is eltérnek egymástól. Ennek legfőbb oka, hogy a biztos szavazók tíz százaléka ma sem tudja, kire fogja adni a voksát, s a tartósan külföldön tartózkodó több millió ukránt pedig nem érik el a felmérések.

A Szociovimir tájékoztatója után nem sokkal ismertté vált, hogy a "narancsszínű erők" két vezére, Juscsenko és Timosenko egymással találkozva megfogadta: a "demokratikus erők" - amely kifejezés alatt természetesen saját magukat értik - csakis egymással lépnek koalícióra a választások után. Hogy tudnak-e valamit, amit mások nem, vagy csak ügyes kampányhúzásról van szó, egyelőre nem lehet tudni...

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×