INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Németország lecsap az illegális fuvarozókra

Infostart / InfoRádió
Németországban a feketemunka közel 350 milliárd euró veszteséget okoz a nemzetgazdaságnak, ezért a kormány már jó ideje igen szigorúan lép fel az illegális munkát vállalókkal szemben. Most azonban további intézkedéseket léptettek életbe, amelyek elsősorban a fuvarozás terén elburjánzott feketemunka felszámolására irányulnak.

A német kormány a szigorúbb szabályok betartatásában nagy mértékben számítanak a lakosság támogatására is, mert kiváltképpen a költöztetések és bútorszállítások terén szaporodtak el az illegális vállalkozások - hangsúlyozta Tiefensee közlekedésügyi miniszter egy televíziós nyilatkozatában.

Tiefensee szerint a hivatalos engedély nélkül költöztető cégek tevékenysége évente negyed-milliárd euróval csökkenti az adóbevételt.

A miniszter elismerte, hogy ez a polgárok számára kevésbé nyomós érv az illegális fuvarozók feljelentésére, azonban tudni kell azt is, hogy az olcsó és számla nélküli költöztetések esetében semmilyen biztosításra sem számíthatnak, lopás esetén pedig a nem bejegyzett céget megbízó személy is büntethető orgazdaság címén.

Az építőiparban sikerült eredményt elérni

Németországban eddig elsősorban az építőiparra összpontosították a küzdelmet. A múlt évben 7 ezerre emelték a vámhatóság szolgálatában álló nyomozók számát, és így 43 százalékkal több törvénytelenséget sikerült felfedni, mint egy évvel korábban, ami 563 millió euró többletbevételt jelentett az államháztartásnak is.

Becslések szerint az áruszállítás közel egyharmadát ma még feketemunka keretében végzik, de mint a közlekedésügyi miniszter hangsúlyozta, a most kezdődött nagyarányú ellenőrzésektől azt remélik, hogy a lakossággal együttműködve töredékére tudják visszaszorítani a fuvarozók illegális tevékenységét.


A címlapról ajánljuk