eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Németország lecsap az illegális fuvarozókra

Németországban a feketemunka közel 350 milliárd euró veszteséget okoz a nemzetgazdaságnak, ezért a kormány már jó ideje igen szigorúan lép fel az illegális munkát vállalókkal szemben. Most azonban további intézkedéseket léptettek életbe, amelyek elsősorban a fuvarozás terén elburjánzott feketemunka felszámolására irányulnak.

A német kormány a szigorúbb szabályok betartatásában nagy mértékben számítanak a lakosság támogatására is, mert kiváltképpen a költöztetések és bútorszállítások terén szaporodtak el az illegális vállalkozások - hangsúlyozta Tiefensee közlekedésügyi miniszter egy televíziós nyilatkozatában.

Tiefensee szerint a hivatalos engedély nélkül költöztető cégek tevékenysége évente negyed-milliárd euróval csökkenti az adóbevételt.

A miniszter elismerte, hogy ez a polgárok számára kevésbé nyomós érv az illegális fuvarozók feljelentésére, azonban tudni kell azt is, hogy az olcsó és számla nélküli költöztetések esetében semmilyen biztosításra sem számíthatnak, lopás esetén pedig a nem bejegyzett céget megbízó személy is büntethető orgazdaság címén.

Az építőiparban sikerült eredményt elérni

Németországban eddig elsősorban az építőiparra összpontosították a küzdelmet. A múlt évben 7 ezerre emelték a vámhatóság szolgálatában álló nyomozók számát, és így 43 százalékkal több törvénytelenséget sikerült felfedni, mint egy évvel korábban, ami 563 millió euró többletbevételt jelentett az államháztartásnak is.

Becslések szerint az áruszállítás közel egyharmadát ma még feketemunka keretében végzik, de mint a közlekedésügyi miniszter hangsúlyozta, a most kezdődött nagyarányú ellenőrzésektől azt remélik, hogy a lakossággal együttműködve töredékére tudják visszaszorítani a fuvarozók illegális tevékenységét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×