eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát. A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Matolcsy György: "Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni"

Magyarország erősségeire kellene építeni: a tudásra, az élelmiszeriparra, a vízre, a gyógyító iparra és a Kárpát-medencére – mondta a jegybankelnök új könyvének bemutatóján.

„Vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, és elakadt a felzárkózási folyamat. Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát, ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz, és az élelmiszeripar. Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni” – fogalmazott Matolcsy György legújabb könyvének bemutatóján a jegybank épületében.

Beszédében a Magyar Nemzeti Bank elnöke kiemelte: volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett – Demján Sándor szavaival élve – egy elvesztegetett évtized – írja a Novekedes.hu. A felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor – sorolta az MNB elnöke.

„Azonban 2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja, de ezt nem hagyjuk” –

húzta alá Matolcsy György, aki szerint a siker receptje mindig is az egyensúlyi politika volt, most azonban szerinte megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés útjáról. Öt év reformja hozott öt év felzárkózást, de elmaradt az új reform, és az fenyeget, hogy lassul a felzárkózás – tette hozzá.

Matolcsy György szerint 32 év legsikeresebb éve 2001 volt, ha ezt a felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhettük volna. 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, egy ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk – fogalmazott az elnök. Mint mondta, jövőkép nélkül eddig még senkinek nem sikerült a felzárkózás, ezért mérhető célokból és ahhoz rendelt időpontokból álló jövőképre van szükség.

„Az a cél, hogy Európa első öt országba bekerülni nem mérhető cél, márpedig csak az a célkitűzés teljesülhet, ami mérhető” – vélekedett az MNB első embere, aki szerint bezáródni látszik az az út, hogy 2030-a utolérhessük az uniós átlagot.

Kiemelte: az az ország nyer, amely az erősségeire támaszkodik, és nem hagyja, hogy mások mondják meg, mi a jó neki. „Az energiaigényes fejlesztési program nem a hazai erősségekre épít. Ehelyett a hazai tehetségre, a tudásra, az egyetemekre, a gyógyító Magyarországra, az élelmiszeriparra és a Kárpát-medencére kell építeni” – mondta.

Egyebek mellett azt is közölte, hogy

sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, de lehet korrigálni.

„Ma mennyiségi szemlélettel, nagy veszteséggel működünk. Lehet tévedni és hibázni, de mindig van új kiút, egy új esély, újraindulhat a reformpolitika” – összegezte a jegybank elnöke.

Matolcsy György legújabb könyvében, az Olvasónapló első kötetében a 2002–2008 között, a Heti Válaszban megjelent írásait foglalta össze.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×