eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: YouTube/MNB

Virág Barnabás: a jelenlegi alapkamat marad tartósan

Az MNB alelnöke a kamatdöntés után elmondta, hogy legkorábban az ősszel érhet össze az alapkamat és az egynapos betéti kamat. Előbbi csökkentésére csak akkor van esély, ha az infláció tartósan és erősen csökken.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatmeghatározó ülésén, a kamatfolyosót azonban szűkítette, a felső szélét 450 bázisponttal 25 százalékról 20,5 százalékra csökkentette.

Ezzel kapcsolatban az MTI idézi a MNB közleményét: az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését.

A közlemény szerint a kamatfolyosó szűkítésére az adott lehetőséget, hogy az elmúlt időszakban külső és belső tényezők következtében folyamatosan javult a kockázati környezet és egyúttal Magyarország kockázati megítélése; a szélsőséges forgatókönyvek kockázatai csökkentek.

A jegybank a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát, és ez alapján hoz döntést az egynapos eszközök kamatkondícióinak változtatásáról – írták az indoklásban.

Nem sokkal a kamatdöntés bejelentése után Virág Barnabás MNB-alelnök tartott online közvetített háttérbeszélgetést a témában.

A monetáris tanács döntésével kapcsolatban elmondta, hogy

egységesen indokoltnak látják a tagok a 18 százalékos egynapos betéti kamat és a 13 százalékos alapkamat fenntartását.

Felhívta a figyelmet, hogy csökkent márciusban ugyan az infláció, de a maginfláció nőtt. A gazdasági aktivitás tovább lassult, élénkülés az MNB előrejelzése szerint az év második felében várható, ahogy ezt egy hónapja is előrejelezték. Viszont javulást mutatnak az áramháztartás adatai, a folyó fizetési mérleg hiánya csökken, jó hír, hogy a külkereskedelmi mérleg két év után először pozitív lett.

Csökken az élelmiszer-infláció, de

a szolgáltatószektorban drágulás tapasztalható, főleg a telekommunikációs szegmensben.

A második negyedévben várható a dezinfláció erősödése, ez az év második felében felgyorsul, de Virág Barnabás hangsúlyozta, hogy 25 százalék körüli, tehát igen magas értékről indul a folyamat.

Erősödött a belső kereslet szűkülése, ez növelheti a versenyt a következő időszakban.

Októberben hozott drasztikus kamatintézkedéseket a jegybank, azóta jelentősen javultak a külső körülmények, csökkent például az energia ára, a kamatciklusok vége felé közelednek. A hazai devizapiac stabilizálódott, az állampapírpiac is rendben van, ezért döntött a kamatfolyosó felső szintje csökkentése mellett a monetáris tanács, visszavitte 2,5 százalékkal az egynapos betéti kamat fölé, ahol korábban is volt.

Körültekintő és óvatos megközelítést alkalmaz az MNB – mondta az alelnök –,

  • óvatosság,
  • fokozatosság,
  • piaci hatások, kamatvárakozások (swappiac, aukciók),
  • előzetes kommunikáció.

– ez a négy alappillér az arról hozandó döntésben, hogy csökkenhet-e a kamat.

Több indikátort figyelnek egyszerre a kamatdöntéskor:

  • külső egyensúlyi folyamatok (folyó fizetési mérleg, cserearány),
  • piaci stabilitás (devizapiac, állampapírpiac, aukciók, swappiaci folyamatok)
  • nemzetközi környezet (bankrendszer, piaci környezet, kamatpályák, befektetői kedv).
Az alapkamat a fundamentális inflációs kihívásokra reagál, tartós fenntartása szükséges, nincs napirenden a módosítása, tartós, erős inflációs csökkenés szükséges a csökkentéséhez.

Az alapkamat jelenlegi szintje (13 százalék), ha szükséges, a vártnál tovább fennmaradhat.

Az egynapos betéti kamat (18 százalék) a piaci stabilitást biztosítja, ha marad a javulás, csökkenhet a ráta, döntés erről a havi kamatdöntő üléseken születhet.

Kérdésre válaszolva azt mondta az alelnök, hogy legkorábban az ősszel érhet össze az alapkamat és az egynapos betéti kamat.

Virág Barnabás szerint óvatosságra van szükség a monetáris politikában, az infláció csökkenése elindult, de a maginfláció – Európában máshol is – rosszabb képet fest. Arra kérdésre nem válaszolt, hogy reálisnak tartja-e az év végi egy számjegyű infláció elérését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×