eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Új-Zélandon bejegyzett társaságot bírságolt meg az MNB

Az MNB engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt összesen 675 millió forint bírságot szabott ki az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd., valamint a PERFECTO FX Ltd. társaságokkal szemben, s véglegesen megtiltotta, hogy azok Magyarországon jogosulatlanul tevékenységet végezzenek - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárást folytatott az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd. és a PERFECTO FX Ltd. társaságok tevékenységének áttekintésére - idézte fel az MNB.

A jegybank már az eljárás közben szükségesnek tartotta ideiglenes intézkedés elrendelését, és 2015. november 11-én közzétett végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az érintett cégek engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek - idézte a jegybank közleményében.

Az MNB most lezárt piacfelügyeleti eljárása megállapította, hogy a – korábban az új-zélandi felügyelet engedélyével rendelkező – 3TG FX Ltd. „3TGBrokers" név alatt Magyarországon rendszeres gazdasági tevékenység keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan befektetési szolgáltatásnak minősülő megbízás felvétele és továbbítása tevékenységet végzett.

A társaság az általa működtetett online platform útján saját rendszerében teremtett lehetőséget – magyar befektetők számára is – élő kereskedési számlák megnyitására, valamint online devizatermékekkel történő kereskedésre. A 3TG FX Ltd. azonban Magyarországon nem rendelkezik e tevékenység végzésére jogosító engedéllyel - hívta fel a figyelmet az MNB.

A jegybanki eljárás feltárta továbbá, hogy a PERFECTO FX Ltd. – mely szintén nem rendelkezett befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel – kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végzett tőkeáttételes (forex) termékeket érintő befektetési szolgáltatási (portfóliókezelési) és – a 3TG FX Ltd. részére – függő ügynöki tevékenységet.

Mindezek nyomán az MNB szerdán publikált határozataiban összesen 675 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a 3TG FX Ltd. és a PERFECTO FX Ltd. társaságokat, továbbá véglegesen megtiltotta, hogy azok Magyarországon az MNB engedélye nélkül vagy bejelentés hiányában tevékenységet végezzenek.

A bírságösszeg meghatározásánál mindkét társaság esetében súlyosító körülménynek számított, hogy nagyszámú befektetői kört értek el, valamint az MNB ideiglenes intézkedését követően is folytatták jogsértő tevékenységüket.

A jegybank már többször felhívta a figyelmet arra, hogy az online platformot működtető szolgáltatókat gyakran az EU-n kívüli, jellemzően offshore területen jegyzik be, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. Az ilyen, jellemzően a megfelelő engedélyekkel nem rendelkező szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, és esetükben a hazai befektető-védelmi garanciarendszer sem érvényesül.

Címlapról ajánljuk
Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat
Euro 2024

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×