Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meddig csökkenthető az alapkamat?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs előre meghatározott alsó határa a Magyar Nemzeti Bank kamatcsökkentésének - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója.

Palotaitól, aki nem tagja az MNB Monetáris Tanácsának azt kérdezték, vajon elképzelhető-e, hogy az alapkamat a Matolcsy György MNB-elnök által korábban említett 3 százalékos szint alá csökkenjen.

Az ügyvezető igazgató szerint a 3 százalék körüli alapkamat-szint összhangban lehet az árstabilitási célkitűzésekkel, ha nem változnak jelentősen a mostani pénzpiaci körülmények. Matolcsy György még július végén nyilatkozott úgy, hogy folytatódik a jegybanki kamatcsökkentési ciklus, amelynek végén 3-3,5 százalék lehet az irányadó ráta.

A legutóbbi, október végén történt kamatdöntésről kiadott közleményben a monetáris tanács úgy látta, hogy az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének figyelembevételével sor kerülhet még további óvatos kamatcsökkentésre.

A monetáris tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. Az infláció az előrejelzési horizonton változatlanul, a 3 százalékos cél körül alakul, ezért további monetáris lazítás lehetséges - volt olvasható a legutóbbi kamatdöntésről kiadott közleményben.

Az MNB az elmúlt hónapokban fokozatosan csökkentette az alapkamatot. A jelenleg 3,40 százalékos kamatszint már a felét se éri el 2012 augusztusában indult enyhítési ciklus kezdetén érvényes 7,0 százaléknak.