eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

MFB: az idén várhatóan 100 milliárd forinttal nő a nettó hitelállomány

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tervei szerint az idén várhatóan 100 milliárd forinttal nő a bank nettó hitelállománya - mondta Baranyay László elnök-vezérigazgató az MFB szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: bár az elmúlt évet az MFB 17,4 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta, a fejlesztési bank tőkehelyzete stabil, likviditási tartalékai megfelelőek, a bank minden lehetséges eszközével arra törekszik, hogy saját hitelprogramjaival segítse a gazdasági növekedés beindulását.

A banknál arra számítanak, hogy a második félévben már beindul a növekedés; jelentős projektek indulnak, például az energetika terén, illetve egyes infrastrukturális beruházásokat is megkezdenek - jelezte az elnök-vezérigazgató.

Kifejtette: a második félévben induló nagy beruházásokat, várható infrastrukturális projekteket az MFB saját hitelprogramjai révén is támogatni kívánja, ősztől például szeretnék kibővíteni az agrárhitel-programjukat, és konstrukcióikkal az új projektekben is részt kívánnak venni.

Baranyay László elmondta: tavaly csökkent az MFB bruttó hitelállománya, az előző évi 941,55 milliárd forintról mintegy 10 százalékkal 847,07 milliárd forintra mérséklődött, ebben a refinanszírozott hitelek állománya a 2011-es 339,99 milliárd forintról 324 milliárd forintra csökkent.

Az elnök-vezérigazgató szerint a tavalyi, összességében veszteséges mérleghez hozzájárult a magyar gazdaság múlt évi helyzete, a vállalatok szerény hitelkereslete, de még az önkormányzatok adósságának állami konszolidációja is negatívan hatott a bank teljesítményére.

A bank mérlegfőösszege tavaly zsugorodott, az előző évi 1372,2 milliárd forintról 1102,9 milliárd forintra csökkent.

Baranyay László kiemelte: ezzel együtt a hazai banki rangsorban az MFB a mérlegfőösszeget tekintve a 9. helyet, a saját tőkét nézve a 3. helyet foglalja el, sőt, a vállalati hitelezésben az MFB részaránya 11,5 százalékról szerény mértékben, de emelkedett is, 11,6 százalékra.

Kérdésre válaszolva kiemelte: a parlament által elfogadott, majd másodszorra az államfő által is aláírt takarékszövetkezetekről szóló törvényt minden érintett szereplőnek be kell tartania. Most az MFB előtt is az a feladat áll, hogy a kijelölt integrációs modell, stratégia szerint a meghatározott határidők alapján megvalósítsa az előtte álló teendőket - húzta alá, megjegyezve, hogy az MFB tavalyi, Takarékbankban szerzett tulajdonrésze miatt az Európai Unió "kétszer is bejelentkezett", kifogással élt.

Erről az MTI-nek Baranyay László elmondta: emögött az húzódik meg, bár erről még vitában állnak az EU-val, hogy az uniós szervek úgy vélik, az MFB ezzel az akvizícióval a kereskedelmi bankok számára versenytársként jelent meg a magyar pénzpiacon.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×