eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Szeretjük a lengyel sört

Rekordot döntött a lengyel sörexport: a lengyel statisztikai hivatal (GUS) előrejelzései szerint a tavalyi kivitel értéke elérte a 76,7 millió eurót, ennek több mint 16 százaléka a magyarországi értékesítésből származik.

A GUS szerint a lengyel sörexport legnagyobb befogadó piaca Magyarország, ahol 12,6 millió eurós forgalmat jegyeztek. A második helyen a cseh piacot tünteti fel a jelentés (10,6 millió euró) - írta a Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilap.

Elemzők szerint a teljes export harmadát meghaladó jelentős magyarországi és cseh forgalom a válság és a gazdasági bizonytalanság következménye: a lengyel sörfőzdék termékeit a külföldi üzlethálózatok saját márkanevükön árusítják mindkét ország szupermarketjeiben.

A lengyel sört mások között a németek is importálják. Egzotikusabb piacokon is megtalálható, például Szudánban vagy Peruban. De a belpiacon is nő a forgalom: az adatok szerint a lengyelek évente személyenként 100 liter sört vásárolnak, így lassan utolérik a 103-105 litert fogyasztó németeket.

A lengyel sörszakma munkaadói egyesülete (ZPPP) az idén 3-4 százalékos növekedésre számít a termelésben és az eladásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×