Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány Ferenc nyaralás közben is vihart kavart

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A volt miniszterelnök blogjában a magyar és az import tej áráról értekezett. Gyurcsány Ferenc véleménye éles reakciókat váltott ki: a terméktanács nehezményezi, hogy a politikus kormányfőként nem volt nyitott az ilyen problémákra.

"Tejet keresek. Egy kartonnal, tizenkét dobozzal veszek, az elég lesz két hétre. Több fajta dobozos tej van, mégis majdnem mindenki ugyanazt viszi. Nézegetem a dobozokat. A legolcsóbb alig több 120 forintnál. A legdrágább majdnem kétszer annyi. Az olcsóbbat teszik az emberek a kosárba. Nézem a tej származását, szlovák. A kicsit drágább Lengyelországból jött. A 240 körüli jól ismert magyar márka" - ekképpen tudósít bevásárlási felfedezéseiről blogjában a korábbi miniszterelnök.

A balatonboglári Tesco áruházban szerzett élményei alapján Gyurcsány Ferenc ezt kérdezi: "Meddig várható el bárkitől is, hogy kétszer annyit fizessen a magyar tejért, mint a vele azonos minőségűnek ismert szlovákért? A hazafiak magyar tejet vesznek akkor is, ha az sokkal drágább? Karcosabban kérdezve, a magukat 'nemzeti elkötelezettségűnek' mondó radikális jobboldaliaknak vajon mennyivel többet ér meg forintban a magyar tej, mint a szlovák? Vajon ilyenkor mit gondolnak a magyarság és a pénz viszonyáról?"

Gyurcsány nem titkolja el: ő a magyar tejet választotta. Hozzáteszi ugyanakkor: "Persze tudom azt is, hogy én sokkal könnyebben megengedhetek ezer forint plusz kiadást, mint azok a sokak, akik havi pár tízezer forintból élnek. Ettől még a kérdés nem változik: mennyivel többet ér a magyar?"

A volt miniszterelnök tehát arra utalt, mi indokolja a magyar tej magasabb árát?

Az érintettek nem maradtak adósak a válasszal. "Gyurcsány Ferencnek korábban is kellett volna bevásárolni járnia, akkor talán hatékonyabb lépéseket határozott volna el a kereskedelmi monopóliumok visszaszorítására, és igénye lett volna a kereskedelmi árképzésben meglévő torzulások megszüntetésére - reagált közleményében a terméktanács a volt miniszterelnök blogbejegyzésére, amelyben a nyaralása közben bevásárló politikus arra csodálkozott rá, hogy a magyar tej közel kétszer annyiba kerül, mint a szlovák. A szakmai szervezet már 2008-ban felhívta a figyelmet az árképzés anomáliáira, és erre most emlékezteti Gyurcsányt is" - írta az Agromonitor.hu.

Tavaly nyáron a Tej Terméktanács arra hívta fel a figyelmet, hogy a tej felvásárlási ára a 2008. januárihoz mérten több mint 40 százalékkal csökkent, és 55 forint közelébe zuhant. Eközben a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tej fogyasztói átlagára 244,37 forint volt. A feldolgozóipar és a kereskedelem nem volt hajlandó a termelők felé engedményt tenni, pedig ezen idő alatt a kereskedelmi árrés az alapvető tejtermékeknél megduplázódott és a fogyasztói árak 8-14 százalékkal emelkedtek - idézett tavaly júniusi közleményéből a Tej Terméktanács.

Gyurcsány késve csodálkozik

Már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy míg a hazai tejen az árrés áfával együtt minden esetben meghaladja a dobozonkénti 100 forintot, addig a külföldi tej gyakran 105 forintos dobozáron kerül a polcokra. Azonos árképzést feltételezve maximum 5 forintért vásárolták a Magyarországra leszállított, uniós országokból származó tejet? - tette fel a kérdést akkor a terméktanács.

A terméktanács emlékeztet arra, hogy 2009. április 9-én aláírt, majd a GVH által megtámadott, és így alkalmazásra nem került Élelmiszer Termékpálya Kódexben az szerepelt, hogy "a termékpálya vállalkozásai árpolitikájukban nem alkalmaznak piacveszélyeztető eszközöket, így különösen nem alkalmaznak a külföldről behozott termékek és a hazai termékek esetében eltérő árképzési elveket."

A szakmai szervezet szerint, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korában is rácsodálkozott volna az általuk leírt jelenségekre, és megteszi a szükséges lépéseket, akkor az alapvető élelmiszernek tartott és a kereskedelem által is vevőcsalogatóként ismert tej reális helyzetben mérettetett volna meg. Ebben az esetben pedig - állítja közleményében a terméktanács - a tejágazat sem került volna ilyen súlyos válságba.

{{keretes_cim}}

Heti nagy-bevásárláson vagyok - kezdi a vihart kavaró blog-bejegyzését Gyurcsány Ferenc. "Sokan felismernek, kerülgetnek, összesúgnak, visszafordulnak. Páran megszólítanak, mondanak pár mondatot, leginkább biztatóakat. Két lány közös fényképet szeretne, ráállok. Ezzel együtt is a kép csalóka. Csak olyanok közelednek, akik sajnálják, hogy hátrébb húzódtam, akik bátorítanának, hogy mielőbb térjek vissza, de tudom, hogy ebből nem lehet az átlagra következtetni. Az átlag véleménye - hadd írjam némi eufemizmussal - ennél árnyaltabb."

A volt miniszterelnök a hazai bortermelők problémáival is ismerkedett nyaralása idején. Erről ezt írja: "A magyar borok helyzetére terelődik a szó. Mondom, hogy hihetetlen olcsó és jó minőségű chilei, ausztrál, sőt, francia borokat lehet kapni Magyarországon, és látom, hogy a magyar borok nehezen bírják a versenyt. Az okokat boncolgatjuk, megértem, hogy például Chilében alig kell költeni permetezésre, mert a tenger felől érkező sós fuvallatot nem bírják a kártevők. Mondják, hogy ez hektáronként akár százezer forintos előnyt is jelenthet. Ez bizony sok pénz. Abban maradunk, hogy mégsem lehet csak az ár felől közelíteni a borhoz, mert a bor nem szokványos termék, hanem része a nemzeti kultúrának, a nemzeti identitásnak, ezért a bor esetében nemcsak az ár fontos. Magyar bort inni egyfajta természetes igény, ha úgy tetszik hétköznapi nemzeti azonosság vállalás."

Hanganyag: Kaputa Júlia