eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

"Magyarországnak nem kell sietnie az eurózónához való csatlakozással"

A válság nem most ért véget - mondta Takács Szabolcs, a Porfolio.hu elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában, miközben Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője arra figyelmeztetett, hogy az európai piacok csak átmenetileg lélegezhettek fel. Az InfoRádió által megkérdezett elemzők a görög válság kapcsán egyetértettek abban, hogy az eurozóna kitalálásakor a szakértőknek hatékonyabb ellenőrzést kellett volna meghatározniuk.

Az első negyedéves GDP-adatok ismeretében sok elemző arról beszélt, hogy itt a gazdasági válság vége, a Porfolio.hu munkatársa, Takács Szabolcs szerint azonban a krízis egy ideje, közel fél éve már lezárult. Ez látszik a tőkepiacok mozgásán, illetve azon, hogy az Egyesült Államok és az eurózóna is kilábalt a recesszióból.

Más kérdés, hogy a strukturális problémák nem oldódtak meg, annyi történt csak, hogy a privát szférából és vállalati szektorból az óriási eladósodottság átterelődött az államok síkjára - magyarázta az InfoRádió Aréna című műsorában Takács Szabolcs.

A válságnak már jó ideje vége van, de továbbra is törékeny a gazdaság és törékenyek a tőkepiacok - jegyezte meg a szakértő.

Cashline vezető elemzője, Sarkadi-Szabó Kornél közben arról beszélt, hogy az elmúlt egy hét tőzsdei mozgásai illeszkedtek az elmúlt két-három év extrém kilengéseinek sorába.

A szakértő szerint a bejelentett mentőcsomagok és a politikusok döntései csak elodázzák krízis megoldását, a lépések nyomán pedig csak átmenetileg lélegezhetnek fel a piacok. Ezt jelezte az elmúlt napokban tapasztalt heves reakció - fűzte hozzá.

Elvesztek a bürokrácia útvesztőiben

Hogyan mehetett csődbe Görögország anélkül, hogy azt bárki is észrevette volna? Az uniós szakértők elvesztek a bürokrácia útvesztőiben - mondta Sarkadi-Szabó Kornél, aki szerint utólag nem lehet számon kérni Athénon azt, hogy miért nem hiteles adatokat közöltek az ország költségvetéséről.

A Cashline vezető elemzője szerint a görög válság kialakulásának oka részben az, hogy az eurózónában alkalmazott ellenőrzési folyamatok rosszul vanna kitalálva és nem zajlottak hatékonyan.

A történtek nyomán felmerül a kérdés, hogy hajlandók-e és képesek-e az EU-tagországok hosszú távon is fenntartani a monetáris uniót - tette hozzá Sarkadi-Szabó Kornél.

Takács Szabolcs a görög válság kialakulásával kapcsolatban megjegyezte: a dél-európai ország politikusai mindig is híresek voltak arról, hogy nem mondanak igazat költségvetési kérdésekben, az eurózónába is úgy kerültek be, hogy meghamisították a költségvetési és államháztartási adatokat.

A Porfolio.hu munkatársa szerint Magyarország számára intő jel lehet, ami a görögökkel történt, ami azt üzeni, hogy nem kell sietni a monetáris unióhoz való csatlakozással. Várjuk ki, mi lesz az eurózónával, mert adott esetben még jól is jöhet egy államnak, hogy nem csatlakozott - mondta a szakértő.

Ha azonban egy ország eldönti, hogy belép, kötelezze el magát. Onnantól kezdve nincsen helye olyan linkeskedésnek, mint amit a görögöktől láthattunk - fűzte hozzá Takács Szabolcs.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×