eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Minden eddiginél durvább kilátások a gazdaságban

Aggasztónak tartják az ipari rendelésállomány visszaesését a megkérdezett elemzők, akik a következő hónapokban is kétszámjegyű ipari termelés csökkenést és éves szinten a GDP 5 százalék körüli visszaesését valószínűsítik.

A KSH kedden közölte a januári ipari termelés részletes adatait, a fő számok ugyan nem térnek el az előzetesen közöltektől, de a részletek ismerete alapján az elemzők szerint rövidtávon "semmi jó nem várható".

Az ipari termelés az idén januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index 2,5 százalékos növekedést mutatott.

Az exportkereslet drasztikus visszaesése nyomán az ipari export 29,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten, miközben a belföldi értékesítés 5 százalékkal mérséklődött.

A feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 32,4 százalékkal esett vissza az idén az első hónapban, ezen belül az új exportrendelések 32,2, az új belföldi rendelések 33,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője hangsúlyozta: havi összehasonlításban a belföldi értékesítés húzta fel némileg a mutatót, e mögött azonban a gázkrízis miatt erőteljesebben növekvő, kisebb súlyú ágazatok bővülő termelése áll.

A kőolaj- és földgáz-kitermelési szolgáltatás például a gázhiány miatt erőteljesen, 22,3 százalékkal emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest. Az elemző ezért nem számít arra, hogy a növekedés tartós maradhat, a rendelésállomány drasztikus visszaesése miatt sem.

Aggasztónak nevezte az export továbbra is erőteljes szűkülését és úgy vélte rövid távon nem várható kedvező fordulat. A következő hónapokban Kondrát Zsolt hasonló ütemű ipari termelés visszaesésre számít, de úgy vélte, hogy az év második felében a világgazdaság élénkülésével javulhat a helyzet. Az év egészében az elemző 18 százalékos ipari termelés és 5,2 százalékos GDP csökkenést valószínűsít.

Hasonlóan vélekedett Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője is, aki kedvezőnek nevezte ugyan, hogy a havi mutató nem tükröz visszaesést, de úgy vélte egész évben 20-25 százalék között maradhat az ipari termelés csökkenése.

A fejlett országokban ennél is nagyobb mértékű a recesszió, ott a mutatók alapján az ipari termelés a mintegy 5 évvel korábbi értékre süllyedt, Magyarországon a termelés "csak" a 2-3 évvel ezelőtti szintre csökkent - tette hozzá. Barcza György szerint 20 százalékos ipari visszaesés mellett a GDP 4-5 százalékkal zsugorodhat, de egyre inkább a pesszimistább várakozások tűnnek reálisabbnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×