eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A héten viszi a postás a megemelt nyugdíjakat

Mintegy 3 millió embert érint az, hogy január elsejétől 5 százalékkal emelkedik a nyugdíj és a nyugdíjszerű szociális ellátás összege. Az érintettek ezen a héten kapják meg a megemelt járandóságot.

Átlagosan 3600 forinttal több nyugdíjat kézbesít a postás ezen a héten az érintetteknek - mondta az Országos Nyugdíjbiztosító főigazgatója. Barát Gábor hozzátette: emellett folytatódik a nyugdíjkorrekció, idén az 1991 és '96 között saját jogon nyugdíjba vonulóknak további 4 százalékot emelnek, és ezen felül fél százalékot annyiszor, ahány évvel több az elismert szolgálati idő 29 évnél.

Ezt a többletet is most kapják meg januári nyugdíjukkal az érintettek. A biztosító számításai szerint mintegy 700 ezer embert érint a korrekció, és átlagosan 4.600 forintot jelent.

Változnak a nyugdíjszámítás szabályai

2008-tól változnak a nyugdíjszámítás szabályai, éppen ezért annak, aki a napokban kérte nyugdíjazását, egyelőre csak nyugdíjelőleget tudnak megállapítani.

A változás szerint az elért jövedelmeket évenként csökkentik a járulékokkal és a fennmaradó rész után számolt személyi jövedelemadóval. Ugyanakkor a valorizálás a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez mérten történik.

A pénzügyi főigazgató-helyettes azt mondta: először nem volt veszteséges a nyugdíjbiztosító, sőt, a törvény által megszabott összegnél 5,2 milliárd forinttal kevesebbet kellett átutalni a költségvetésből.

A nyugdíjbiztosító informatikai főigazgató-helyettese azt mondta: tervek szerint 1 év múlva az ügyfélkapun keresztül bárki megnézheti a saját nyugdíjbefizetéseivel kapcsolatos adatait.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×