Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A héten viszi a postás a megemelt nyugdíjakat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 3 millió embert érint az, hogy január elsejétől 5 százalékkal emelkedik a nyugdíj és a nyugdíjszerű szociális ellátás összege. Az érintettek ezen a héten kapják meg a megemelt járandóságot.

Átlagosan 3600 forinttal több nyugdíjat kézbesít a postás ezen a héten az érintetteknek - mondta az Országos Nyugdíjbiztosító főigazgatója. Barát Gábor hozzátette: emellett folytatódik a nyugdíjkorrekció, idén az 1991 és '96 között saját jogon nyugdíjba vonulóknak további 4 százalékot emelnek, és ezen felül fél százalékot annyiszor, ahány évvel több az elismert szolgálati idő 29 évnél.

Ezt a többletet is most kapják meg januári nyugdíjukkal az érintettek. A biztosító számításai szerint mintegy 700 ezer embert érint a korrekció, és átlagosan 4.600 forintot jelent.

Változnak a nyugdíjszámítás szabályai

2008-tól változnak a nyugdíjszámítás szabályai, éppen ezért annak, aki a napokban kérte nyugdíjazását, egyelőre csak nyugdíjelőleget tudnak megállapítani.

A változás szerint az elért jövedelmeket évenként csökkentik a járulékokkal és a fennmaradó rész után számolt személyi jövedelemadóval. Ugyanakkor a valorizálás a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez mérten történik.

A pénzügyi főigazgató-helyettes azt mondta: először nem volt veszteséges a nyugdíjbiztosító, sőt, a törvény által megszabott összegnél 5,2 milliárd forinttal kevesebbet kellett átutalni a költségvetésből.

A nyugdíjbiztosító informatikai főigazgató-helyettese azt mondta: tervek szerint 1 év múlva az ügyfélkapun keresztül bárki megnézheti a saját nyugdíjbefizetéseivel kapcsolatos adatait.

Hanganyag: Panulin Ildikó