eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Százéves adót töröltek el

John Snow amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy augusztus elsejétől megszüntetik a távolsági telefonbeszélgetésekre eddig fizetett jövedéki adót, amelyet még 1898-ban vezettek be.

Az adót több mint száz éven keresztül senki nem kifogásolta, hiszen meglehetősen kis tétel volt, a mindenkori telefonszámlák kevesebb, mint három százaléka.

Néhány évvel ezelőtt viszont néhány nagy cég, közöttük a Ford autógyár és az Amtrak vasúttársaság ügyvédei beperelték az államot, mert az egy szerintük jogtalan adót követelt rajtuk.

A cégek ügyvédei ugyanis kiderítették, hogy a kongresszus 1898-ban azért vezette be az adót, hogy abból fizesse a spanyol-amerikai - amúgy száz nap alatt véget ért - háború költségeit.

Abban az időben az Egyesült Államokban nem létezett jövedelemadó, így a kormány különleges kiadásait minden esetben egyszeri adónemekkel fedezték.

A távolsági beszélgetésekre kirótt illeték akkor egyértelműen csak a gazdaságot sújtotta, miután a lakosságnak nem volt telefonja.

A kongresszus akkor 50 millió dollárt szavazott meg a spanyol-amerikai háborúra, ami egyébként busásan megtérült, mert így került amerikai fennhatóság alá a Fülöp-szigetek, Guam, Puerto Rico és a guantanamói hadikikötő.

A cégek tehát pereltek, és bár a bíróság - közöttük négy szövetségi fellebbviteli bíróság - tizennégy esetben ítéltek meg nekik több tízmillió dollár adó-visszatérítést, az adóhivatal ragaszkodott ahhoz, hogy az illeték igenis jogos.

Miután azonban a többiek sikerén felbuzdulva újabb cégek fordultak bírósághoz és néhány kongresszusi képviselő is a törvény eltörlését követelte, John Snow pénzügyminiszter végül beadta a derekát és kijelentette, hogy eltörlik az "elavult adót, amely száz évvel élte túl célját".

Elemzők becslései szerint az amerikai kincstár ezzel évi 3-3,5 milliárd dollár bevételtől esik el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×