eur:
387.13
usd:
356.31
bux:
68503.68
2024. május 17. péntek Paszkál

Kétezer látogató fordult meg a paksi atomerőműben a hét végén

Több mint kétezer látogatót fogadtak a hétvégén a paksi atomerőműben, ahol szombaton nyílt napot, vasárnap pedig családi napot tartottak.

A rendezvények célja az, hogy a környéken élők, illetve az erőműben dolgozók családtagjai betekintést nyerjenek az erőmű mindennapjaiba, közvetlen forrásból szerezzenek információt a létesítmény működéséről - mondta Mittler István kommunikációs igazgató.

A nyílt napon hagyományosan környékbeli települések lakóit fogadják: tavaly Kalocsáról érkezett ötszáz látogató, idén Paks volt a vendég. Vasárnap az atomerőmű dolgozóinak hozzátartozói tölthettek egy délelőttöt a nukleáris erőműben és környékén.

A látogatók rendhagyó módon, kerékpáron és gumikerekű kisvonatokon ismerkedhettek az üzemi területtel, az idősebb korosztály bepillantást nyerhetett a reaktorcsarnokba is. A gyerekeket eközben interaktív játékokkal teli kamion, illetve szabadidős programok, játékok sora várta.

A vendégeket köszöntő Süli János vezérigazgató elmondta, hogy látogatóközpontban évi 30 ezer érdeklődő fordul meg, ami nemzetközi viszonylatban is kuriózumnak számít, mint ahogyan a magyar atomerőmű magas elfogadottsági mutatója is. A paksi atomerőmű támogatóinak aránya évek óta meghaladja a 70 százalékot. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 77 százaléka ért egyet a működésével.

"Jövőnk alapvetően attól függ, hogy az itt élők befogadják-e az atomerőművet, tudnak-e együtt élni vele" - vélte a vezérigazgató, aki szerint másokat is megnyugtat, ha a környékbeliek nem aggódnak.

A paksi atomerőmű négy blokkját 1982 és 1987 között helyezték üzembe, jelenleg folyik a tervezett 30 éves üzemidő 50 évre történő meghosszabbításának előkészítése. Tervezik az atomerőmű kapacitásának bővítését is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×