eur:
400.38
usd:
362.85
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Hogyan lehet fekete házaspárnak szőke, kékszemű gyermeke - képekkel

Hófehér bőrű, szőke, kékszemű újszülöttel térhetett haza a kórházból a minap egy londoni család. A keddi brit sajtó által nagy terjedelemben ismertetett esemény különleges mivoltát az adja, hogy a kislány édesapja és édesanyja egyaránt fekete bőrű, és nem tudnak arról, hogy felmenőik között lett volna fehér.

A 44 éves Ben Ihegboro és 35 éves felesége, Angela öt éve települt át Nigériából Nagy-Britanniába. A házaspárnak a Nmachi nevű, három napja született új családtagon kívül még két gyermeke van, egy négyéves kisfiú és egy kétéves kislány, akik szüleik színeit örökölték.

Nmachi azonban - akinek neve a szülők által anyanyelvként használt nigériai nyelvjárásban azt jelenti, hogy "Isten gyönyörűsége" - göndör, sűrű szőke hajjal, fehér bőrrel és kék szemmel jött a világra.

Az eset előtt értetlenül álló genetikai szakértők szerint korábbi vegyes házasságokból származó gének nemzedékekkel később is felbukkanhatnak az utódokban, és ez magyarázatot adhatna Nmachi színeire, ám sem Ben, sem Angela nem tud arról, hogy őseik között lettek volna fehérbőrűek.

Ben apa mindenesetre nem vitatja, hogy ő Nmachi édesapja, bár azt bevallja, hogy a gyerek világra jövetele után enyhén sokkos állapotba került. Nmachi négyéves bátyja, Chisom pedig változatlanul képtelen felfogni, hogyan lehet neki fehér kistestvére.

"Természetesen meg vagyunk döbbenve, és tudni szeretnénk, hogyan történhetett mindez. De az életben történnek különös dolgok, nem? A lényeg, hogy Mnachi egészséges és szeretjük őt. Büszke ki brit-nigériai lesz belőle" - fogalmazott az apa.

Bryan Sykes professzor, az Oxfordi Egyetem humángenetikai tanszékének vezetője a The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap keddi beszámolója szerint "rendkívülinek" nevezte az eseményt. Sykes professzor szerint hasonló esetek általában olyan populációkban fordulnak elő, amelyekben "jelentős a génkeveredés" - ez jellemzi például az afro-karibi népcsoportokat -, ám Nigériában nagyon kismértékű ez a típusú keveredés.

A vezető szakértő elmondta: mindkét szülő esetében szükség van fehér felmenőkre a világosabb bőrszínt okozó gének továbbadásához. Sykes szerint Nmachi esetében a legvalószínűbb magyarázat valamilyen ismeretlen mutáció. "A genetika törvényei bonyolultak, és sokszor még mindig nem értjük, hogy mi történik" - fogalmazott az oxfordi egyetem professzora.

Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egymás után kongatják a vészharangot, nagy baj van az európai autógyártóknál

Egymás után kongatják a vészharangot, nagy baj van az európai autógyártóknál

Jelentős kihívásokkal kell szembenézniük az európai autógyártóknak, ami abból is tükröződik, hogy az éves előrejelzéseiket egymás után vágják vissza ezek a cégek. Az elmúlt hetekben-hónapokban annyi profit warning érkezett, hogy lassan már tényleg nem marad olyan európai gyártó, aki ne kényszerült volna a tervei visszafogására. Az elektromos átállás már alapvetően is az autóipar történetének egyik legnagyobb változását hozta el, de a helyzetet tovább bonyolítja a kihívásokkal teli makrokörnyezet, a kínai piacon való helytállás nehézségei, és az újonnan megjelenő szereplők által támasztott verseny.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×